ContactaLinksHome                 


IMMERSIÓ AL PONT PETROLI

La immersió al voltant del pont del Petroli no té cap complicació, la pot efectuar qualsevol submarinista, fins i tot els principiants. La única dificultat que pot tenir és la entrada i sortida de la platja si hi ha onades. És una immersió que combina l’observació d’organismes típics dels fons de sorra amb els que viuen adherits a una estructura artificial, com son les columnes metàl•liques del moll de pilons , i els peixos nedadors que busquen refugi en el grup de columnes de la plataforma final.

El pont del petroli està format per una plataforma que s’endinsa en el mar uns 250 m i que està sustentada per 16 grups de columnes amb una distància de 15 m entre elles. D’aquests grups de columnes 3 es troben a la sorra i la resta a la zona d’aigua. Totes les columnes van en grups de dos, excepte dues que formen grups de 4. El pont acaba en una plataforma de 70 m2 sustentada per 20 columnes. La orientació és molt fàcil ja que si hi ha una bona visibilitat es veu de columna a columna. Quan l’aigua està térbola cal acostar-se al primer grup de columnes i seguir el rumb a transparència de l’aigua 

Es recomana fer un tram del recorregut per la superfície i començar la immersió pròpiament dita a la meitat del Pont. El recorregut es fa fins al grup de columnes final i es torna desfent el mateix camí. Les columnes estan totalment recobertes de musclos (Mytillus galloprovincialis) i les closques mortes son aprofitades per la bavosa de plomall (Parablennius pilicornis) per a fer el seu niu. 

El serrà (Serranus cabrilla), la juliola (Coris julis), alguna escòrpora (Scorpaena scrofa) i la castanyola (Chromis chromis), sobretot quan son alevins de color blau elèctric, son espècies fàcilment visibles al voltant o damunt de les columnes. Algunes vegades s’ha arribat a observar juvenils de mero (Epinephelus marginatus) i de mero ratllat (Epinephelus costae). Enganxades a elles hi viuen les anemones de mar (Anemonia sulcata), els plomalls de mar (Spirographis spallanzani), el briozou ( Schizoporella sp), l’anemona petita (Epizoanthus arenaceus) i és molt abundant el cargol porpra (Thais haemastoma), del que també es fàcil observar la seva posta en forma de tubs blancs.

Entre columna i columna podrem observar organismes típics del fons de sorra: les aranyes (Trachinus sp), el dragó (Synodus saurus), el llorito (Xyrichthys novacula), els tacons (Bothus podas), les mabres (Lithognathus mormyrus), alguna rajada (Raja sp), la vaca tremolosa (Torpedo torpedo), el congre de sorra (Ariosoma balearicum) , la serp de mar (Apterichthus caecus) , el moll, (Mullus surmuletus) el cargol de lluna (Naticarius hebraeus) i alguna estrella de sorra (Astropecten sp.)

Sèpies (Sepia officinalis) i calamars (Loligo vulgaris) aprofiten alguna de les estructures del pont del Petroli per fer-hi les seves postes; de color negre i individuals, la sèpia i de color blanc i tubular, amb nombrosos ous en el seu interior, els calamars.

Al voltant de les columnes i sobretot sota la plataforma es poden veure peixos més típics d’aigües obertes que busquen o refugi entre l’entramat columnar com son la Boga (Boops boops), el Verderol (Seriola dumerili), el Tallahams (Pomatomus saltator), el Bonítol (Sarda sarda) i també es fàcil observar el pas de meduses (Chrysaora isoscella, Rhizostoma pulmo, Pelagia noctiluca i Cotylorhiza tuberculata) i d’algun banc de l’Alatxa (Sardina aurita).

Una experiència molt recomanable és efectuar una immersió nocturna on es podran observar molts organismes que de dia estan amagats en el sediment i d’altres que tenen la seva activitat durant les hores de foscor. 


 
ÚLTIMES FOTOS WEBCAM
Imatges del Pont
ÚLTIMES DADES

20/01/2020  
17:30h Local  (16:30 GMT)
 
 Velocitat mitjana del Vent
   16,4 m/s
 Direcció del Vent
   54º
 Humitat Relativa
   67 %
 Temperatura Aparent
   2,8 ºC
 Pluja Acumulada
   Pluja
   Index UV    IndexUV
 Temperatura de l'aigua    N/A
 Alçada d'ona    N/A
 Direcció d'ona    N/A
 Velocitat del corrent    N/A
 Direcció del corrent    N/A