ContactaLinksHome                 


DINÁMICA MARÍTIMA - MAREES VERMELLES

En ocasions, en arribar a la platja, ens podem trobar amb una imatge ben diferent de l’esperada: el mar d’un color insòlit, vermell, marró, verd o fins i tot, amb un aspecte lletós. Què succeiex? És tracta d’un fenòmen conegut amb el nom de marea roja. Malgrat que aquest sigui el seu nom més popular, com anirem veient, no ens dóna una idea de què es tracta ja que aquest esdeveniment no té res a veure amb les marees i, com ja hem comentat, no sempre és de color vermell.

Així doncs, què és una “marea roja”?

Pots decarregar tota la informació sobre les marees en un document PDF clickant aquí.

Les espècies de microalgues més freqüents a la Costa Catalana:
(clica la fotografia per ampliarla)
Espècies tòxiques Simptomes en peixos o humans Foto
Alexandrium tamarense Mal de cap, vertígen, mareig, nàusees, formigeix, paràlisi, i fins i tot la mort per aturada cardiorespiràtoria.
Anabaena sp. Debilitat, vòmits, mort per acumulció de sang al fetge i aturada respiratòria.
Aphanizomenon flos-aquae Debilitat, vòmits, mort per acumulció de sang al fetge i aturada respiratòria.
Ceratium fusus Deteriorament físc de les brànquies en peixos.
Chaetoceros concavicornis Deteriorament físc de les brànquies en peixos.
Dinophysis acuminata Diarrea. nàusees,vòmit, dolor abdominal. Cardiopaties, hepatopaties. Exposicions cròniques poden provocar la formació de tumors del sistema digestiu.
Dinophysis caudata Diarrea. nàusees,vòmit, dolor abdominal. Cardiopaties, hepatopaties. Exposicions cròniques poden provocar la formació de tumors del sistema digestiu.
Dinophysis tripos Diarrea. nàusees,vòmit, dolor abdominal. Cardiopaties, hepatopaties. Exposicions cròniques poden provocar la formació de tumors del sistema digestiu.
Gambierdiscus toxicus Transtorns gastrointestinals, picor de pell, desordres cardiovasculars.En casos extrems pot causar la mort per aturada respiratòria.
Gymnodinium mikomotoi Deteriorament físc de les brànquies en peixos.
Gymodinium breve Problemes respiratorris similars a l’asma. Irritació de mucoses calfreds mal de cap diarrea, vòmits dolor muscular, vertigen, ansietat suors i formigueix perifèric.
Gymnodinium catenatum Mal de cap, vertígen, mareig, nàusees, formigeix, paràlisi, i fins i tot la mort per aturada cardiorespiràtoria.
Noctiluca sp Deteriorament físc de les brànquies en peixos.
Pfiesteria piscicida causa debilitat i mortalitat en els peixos. en humans picor d’ulls, dificultats respiratòries, dolor muscular i articular, mal de cap, desorientació i pèrdues de memoria a curt i llarg termini.
Prorocentrum mexicanum Diarrea. nàusees,vòmit, dolor abdominal. Cardiopaties, hepatopaties. Exposicions cròniques poden provocar la formació de tumors del sistema digestiu.
Pseudonitzschia multiseries neuròlogics: vertígen, mareig, al·lucinacions, confusió, pèrdues de memòria de curta durada. gastrointestinals: nàusees, vòmits, diarrees, rampes abdominals.
Pseudonitzschia seriata neuròlogics: vertígen, mareig, al·lucinacions, confusió, pèrdues de memòria de curta durada. gastrointestinals: nàusees, vòmits, diarrees, rampes abdominals.
Pyrodinium bahamense Mal de cap, vertígen, mareig, nàusees, formigeix, paràlisi, i fins i tot la mort per aturada cardiorespiràtoria.

ÚLTIMES FOTOS WEBCAM
Imatges del Pont
ÚLTIMES DADES

20/01/2020  
17:30h Local  (16:30 GMT)
 
 Velocitat mitjana del Vent
   16,4 m/s
 Direcció del Vent
   54º
 Humitat Relativa
   67 %
 Temperatura Aparent
   2,8 ºC
 Pluja Acumulada
   Pluja
   Index UV    IndexUV
 Temperatura de l'aigua    N/A
 Alçada d'ona    N/A
 Direcció d'ona    N/A
 Velocitat del corrent    N/A
 Direcció del corrent    N/A