ContactaLinksHome

 
          HEMEROTECA           

Inauguració de la web del Pont del Petroli 30/11/2007

Benvinguts/des a la web www.pontdelpetroli.org, un espai científic-divulgatiu on trobareu les últimes dades meteorològiques y oceanogràfiques en temps real, així com documents, informes i imatges d'aquest espai únic i singular de Badalona.Dades meteo actives 18/01/2008

Les dades meteorològiques en temps real
tornen a estar actives.PRESENTACIÓ DE LA WEB WWW.PONTDELPETROLI.ORG 30/04/2008

La regidora de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona, Mercè Rius, presentarà aquest dimecres, 30 d’abril, a les 12 hores, a la sala de premsa de l’edifici municipal El Viver (plaça de l’Assemblea de Catalunya, 9-11), la pàgina web www.pontdelpetroli.org. L’acte comptarà també amb la presència del director del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Agustín Sánchez, i del director de l’Àrea de Negoci de "la Caixa" a Badalona, Jordi Rabassó.

Aquesta pàgina forma part del projecte d’instrumentalització del Pont del Petroli de Badalona. Es proposa dotar el pantalà (Pont del Petroli) d’un seguit d’instruments per fer mesures ambientals i biològiques, que permeti aprofitar la singularitat d’aquest equipament com a plataforma d’estudi i divulgació d’aspectes relacionats amb el medi marí.Els principals objectius són, per una banda, utilitzar el pantalà com a plataforma científica per fer estudis relacionats amb el canvi climàtic, energies alternatives, dinàmica del litoral, etc. Per una altre, facilitar als ciutadans informació de les condicions ambientals en l’entorn del pantalà (temperatures de l’aigua i atmosfèriques, estat de la mar, qualitat de l’aigua, radiació solar...). I, a més, aportar una nova eina de sensibilització i educació ambiental.CAPTURAT ACCIDENTALMENT UN TAURÓ A BADALONA 28/04/2008

El dilluns passat, dia 28 d’abril, uns pescadors de Badalona, en llevar el palangre, es van trobar amb una sorpresa: un Tauró pelegrí (Cetorhinus maximus), femella, de 8 metres de longitud s’hi havia enganxat. El gran peix, que va aparèixer mort, va morir, probablement en quedar-se enganxat a l’ormeig.

El Tauró pelegrí (Cetorhinus maximus), és el peix més gran que es pot trobar a la Mediterrània i pot ultrapassar els 10 metres de longitud. Es tracta del segon peix més gran de tots els oceans, darrera el Tauró-balena (Rhincodon typus). Els taurons pelegrins són uns animals que s’alimenten de plàncton: mentre neden obren la seva boca immensa i, mitjançant una mena de barbes adherides als arcs branquials, filtren els organismes del plàncton dels quals es nodreixen. Les dents són minúscules i vestigials. Val a dir que, malgrat la seva mida, es tracta d’una espècie totalment inofensiva per als humans. Els taurons pelegrins es distribueixen per tots els oceans i mars temperats del món i es considera una espècie greument amenaçada.EL "VELL MARÍ" A BADALONA 29/04/2008

El Port de Badalona acull la setmana del 28 d’abril al 3 de maig el veler científic Vell Marí i l’aula-taller mediambiental que l’acompanya i que forma part de la campanya que informa sobre els efectes del canvi climàtic al Mediterrani, i que qüestiona sobre la possible desaparició de zones emblemàtiques com ara el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà a causa de la pujada del nivell del mar.

Així, l’Obra Social "la Caixa" presenta a Badalona la campanya mediambiental de 2008 del programa "la Caixa" a favor del mar: la ruta del Vell Marí, que se centra, com dèiem, en els efectes del canvi climàtic al Mediterrani.

Al llarg d’aquest any 2008, el veler científic Vell Marí recorrerà el Mediterrani, i recalarà a 25 ports, entre els que hi ha Badalona, per portar a terme dues línies d’actuació: l’educació ambiental i l’exploració dels efectes del canvi climàtic. Així, i sobre una base científica, en una primera fase es donarà resposta a diverses qüestions com ara: Arribaran a desaparèixer zones emblemàtiques com el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà a causa de la pujada del nivell del mar? Què passarà al mar si pugen les temperatures? Com influeix un excés de CO2 als ecosistemes marins?

En la seva estada en el Port de Badalona escolars, ciutadans i entitats de la ciutat coneixeran els efectes del canvi climàtic a través d’uns tallers que es faran a l’aula -mòbil instal·lada en el Moll Nord del port de Badalona i visitaran el veler científic el Vell Marí, amarrat en un dels pantalans. A la sessió educativa es proposen alternatives i mesures que estan a l’abast de tothom per tal de pal·liar els efectes negatius del canvi climàtic. Els participants també podran realitzar una immersió virtual per conèixer com es desenvolupa una exploració submarina autèntica i observar diversos ecosistemes del Mediterrani. Aquesta iniciativa es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació CRAM.CURS DE BIOLOGIA MARINA A L'ESCOLA DEL MAR 13/06/2008

De l’1 al 15 de juliol, l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona, organitza un

CURS DE BIOLOGIA MARINA MEDITERRÀNIA

El curs, de places limitades a 15 persones, constarà de nou sessions d’unes 3 hores pel matí. Els professors són especialistes en cadascun dels seus camps i provenen de centres com la U.B., la U.P.C., l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) de Barcelona i del Centre d’estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).
També cal destacar que en el curs hi ha 2 sortides pràctiques en vaixell.
El curs va adreçat a estudiants, llicenciats i persones que estiguin molt interessades en la Biologia i Ecologia Marines. Les sessions teòriques es realitzaran a l’Escola del Mar.
Aquest curs consta d’unes 40 hores i està reconegut per la UB amb 2,5 crèdits de lliure elecció i cal inscriure’s a l’Escola del Mar. Tel: 93 384 36 74. e-mail: escoladelmar@badalona.cat
Per a més informació: www.badalona.cat/mediambientCicle de conferències "Retalls de Mar" 21/02/2009

El passat dijous, 26 de febrer de 2009, a les 19 h, i dins del cicle de conferències “Retalls de Mar”, va tenir lloc a l’Escola del Mar de Badalona la conferència-xerrada: LA DINÀMICA DE LA PLATJA BADALONINA, a càrrec de Jordi Serra Reventós, doctor en geologia i professor del Departament de Geologia de la Universitat de Barcelona.

Té la platja de Badalona més sorra que fa vint anys? És la nostra platja diferent de les dels nostres municipis veïns? En aquesta xerrada es va fer un repàs a la situació actual de la platja de Badalona des d’una vessant geològica i sedimentària i vam veure quina ha estat la seva evolució en els darrers anys i què la diferencia d’altres zones properes. Amb aquesta conferència vam poder conèixer passat i present de la nostra costa i descobrir quin en pot ser el seu futur, així com les eines de gestió més eficaces perquè aquest sigui el millor possible

La conferència començà a les 19 h a la sala d’exposicions de l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins. Rambla, 37, Badalona. L’entrada a les conferències era lliure i només limitada a la capacitat de la sala.

Per a més informació sobre el cicle de xerrades "Retalls de Mar" podeu trucar al 933843674 o visitar l’adreça www.badalona.cat/mediambientSortides oceanogràfiques a l'Escola del Mar 27/02/2009

Des del passat més d’octubre l’Escola del Mar de Badalona realitza sortides oceanogràfiques amb grups de batxillerat en què els alumnes poden, treballant amb diferents aparells de mostreig oceanogràfic, conèixer alguns dels paràmetres més importants del Mar Mediterrani i estudiar el seu comportament tant a nivell teòric com pràctic. L’objectiu d’aquesta pràctica és que l’alumne arribi a conèixer el funcionament de la columna d’aigua com un tot, primer des d’un punt de vista físic, químic i biològic per separat i, posteriorment integrar tota la informació obtinguda en una única unitat que s’aproximi el millor possible al que passa en la realitat.

La sortida es divideix en dues sessions, una al matí i l’altra a la tarda. En la primera, els alumnes s’embarquen durant unes tres hores aproximadament. Un cop dalt la barca es dirigeixen a unes tres milles mar endins fins a buscar una fondària d’uns 60 m on començaran els mostreigs. S’usen aparells com la botella Niskin, que permet obtenir mostres d’aigua de diferents fondàries, el disc de Secchi, que dóna una dada aproximada de la transparència de l’aigua i la draga Van Veen, que proporciona una mostra del sediment del fons on es troben. També coneixen aparells tecnològicament més avançats com la sonda acústica que en tot moment indica a quina fondària es troba el fons o el CTD, un aparell que és capaç de transmetre, en temps real, a quina fondària està i quina és la temperatura i la salinitat de l’aigua on es troba, de manera que després de baixar-lo i tornar-lo a pujar s’obté un perfil gaire bé continu d’aquests paràmetres en funció de la fondària. Finalment, les xarxes de fitoplàncton i zooplàncton permeten recollir una mostra dels organismes planctònics que habiten la columna d’aigua.

Després d’un dinar merescut, s’inicia la sessió de tarda on es processaran, estudiaran i comentaran les dades obtingudes al matí i s’intentarà establir models que ens permetin explicar-les. Aquesta sessió es divideix en dues parts. Una serveix per analitzar a fons les dades físiques obtingudes (temperatura, salinitat, llum...), explicar el seu comportament, conèixer altres paràmetres derivats d’aquests primers i veure com influeixen sobre la producció primària a la columna d’aigua. La segona part de la sessió de tarda ens permet observar els organismes recollits amb les xarxes de plàncton i, mitjançant el seu estudi quantitatiu i qualitatiu, veure si allò que trobem s’adiu amb el que s’havia predit a la sessió anterior.

Actualment ja portem fetes set sortides en què han participat més d’un centenar d’alumnes. En el futur anirem penjant en aquesta mateixa web les dades que obtinguem per si poden ser d’interès per algú.

Si necessiteu més informació sobre aquesta o altres activitats de l’Escola del Mar no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres al 933843674Impacte del temporal sobre l'alguer de Mataró 05/03/2009

El passat dimarts 17 de febrer de 2009 un equip conjunt de submarinistes de l’Escola del Mar de Badalona i de l’Societat d’Activitats Subaquàtiques de Mataró es van capbussar a la praderia de Posidònia de Mataró per veure si el temporal del 26 de desembre de 2008 havia afectat a aquest fràgil hàbitat.

Es disposa de dues estacions d’estudi el Camp I i el II situats a 12 i 20m metres de fondària respectivament. El camp II no va rebre un impacte gaire sever tot i que algunes zones on la Posidònia ja presentava un cert descalçament aquest ara és molt més evident posant en perill la seva estabilitat. En canvi el camp I va rebre les conseqüències del temporal amb tota la seva magnitud. Les mesures fetes van donar una pèrdua de sorra d’uns 18 cm de promig, el que representa un volum enorme de sediment. Per fer-se’n una idea n’hi ha prou amb dir que la quantitat de sorra perduda en uns dies de temporal és la mateixa que la que s’havia guanyat en un període de 12 anys. Això va fer que gran part de la mata morta quedés al descobert i, el que és pitjor, gran part de la mata viva de Posidònia del perímetre de l’alguer fos literalment arrancada per l’onatge.

Caldrà esperar al juny i setembre, quan es faran les jornades per estudiar els dos camps de l’alguer de Mataró, per obtenir més dades que ens permetin conèixer millor la resposta de la planta .Dades oceanogràfiques del 4 de març de 2009 05/03/2009

A continuació us fem un petit resum d'algunes de les dades obtingudes en la sortida oceanogràfica que es va fer el passat 4 de març de 2009.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------12,79---------- 37,9
5 ---------12,76---------- 38,0
10 --------12,75---------- 38,0
15 --------12,75---------- 38,0
20 --------12,77---------- 38,0
25 --------12,79---------- 38,0
30 --------12,82---------- 38,0
35 --------12,82---------- 38,1
40 --------12,81---------- 38,1
45 --------12,81---------- 38,1
50 --------12,81---------- 38,1
55 --------12,81---------- 38,1
60 --------12,81---------- 38,1

Com podeu observar ens trobem amb una situació plenament hivernal, amb una columna d'aigua absolutament homogeneïtzada, sense cap tipus d'estratificació i amb una temperatura força baixa, tot i que s'ha recuperat dues dècimes des del passat 18 de febrer. Us adjuntem la gràfica corresponent a aquests perfils.

La fondària promig del disc de Secchi va ser de 9,92 m, un valor bastant baix degut, principalment a la forta nuvolositat present aquell dia.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.El Pont del Petroli a TV3 06/03/2009

Fa uns dies TV3 va emetre una petita notícia sobre el Pont del Petroli i el seu futur. Com sabeu actualment aquesta estructura es troba en ple procés de restauració i acondicionament i s'espera que a l'estiu les obres ja estiguin enllestides

Aquest és el link des d'on podreu veure aquest vídeo
http://www.tv3.cat/videos/1044279/Lantic-pont-del-petroli-de-Badalona-es-conservara


X Saló de la Immersió 13/03/2009

El passat divendres 13 de març de 2009, s’inaugurà a la Fira de Cornellà el X Saló de la Immersió, que durà fins el diumenge dia 15. Aquesta és un fita imprescindible per tots els aficionats al món del submarinisme ja que ha esdevingut en els últims anys el principal saló del nostre país dedicat a aquest esport i referència absoluta en el món del busseig.

Podreu trobar més informació a la següent adreça:
http://www.firacornella.com/web/index.php?id=368&tx_calendar_pi1[f1]=444&cHash=1489c1c107Cicle de conferències "Retalls de Mar" 18/03/2009

El proper dijous, 26 de març de 2009, i dins el cicle de conferències Retalls de Mar, tindrà lloc, a l’Escola del Mar de Badalona, la conferència-xerrada CAPBUSSANT-SE PELS FIORDS NORUEGS, a càrrec de Jordi Chias Pujol, fotògraf subaquàtic i expert en temes marins.

En aquesta xerrada coneixerem els fons marins noruecs, uns dels més rics del planeta, amb els seus immensos boscos de laminàries, les grans reserves pesqueres de bacallà o la gran varietat de mamífers marins.

La conferència començarà a les 19h a la sala d’exposicions de l’Escola del Mar. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat. La nostra adreça és Rambla 37 a Badalona i el nostre telèfon el 933843674.

Us hi esperemDades oceanogràfiques del 18 de març de 2009 19/03/2009

Com ja hem fet anteriorment, a continuació us fem un petit resum d'algunes de les dades obtingudes en la sortida oceanogràfica que es va fer el passat 18 de març de 2009.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------13,42---------- 38,1
5 ---------13,30---------- 38,1
10 --------13,28---------- 38,1
15 --------13,21---------- 38,1
20 --------13,05---------- 38,1
25 --------13,00---------- 38,1
30 --------12,93---------- 38,1
35 --------12,90---------- 38,1
40 --------12,90---------- 38,1
45 --------12,89---------- 38,1
50 --------12,89---------- 38,1
55 --------12,89---------- 38,1
60 --------12,89---------- 38,1


El bon temps, gaire bé primaveral, que hem tingut durant els últims dies ha fet que la temperatura superficial de l'aigua hagi pujat més de mig grau des de que vam fer les últimes mesures el dia 4 d'aquest mes. A més podem observar el que seria l'inici de la formació de la termoclina ja que entre els 0 i els 35 m hi ha mig grau de diferència de temperatura. Si la bonança meteorològica continua aquesta termoclina s'anirà fent cada cop més evident, mentre que si torna una situació de temporal i fred encara podríem tornar al perfil d'hivern que teníem el dia 4 de març.

La fondària promig del disc de Secchi va ser de 17,50 m, un valor força alt, degut, principalment al dia clar que vam tenir.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.TASQUES DE MANTENIMENT A L'ESTACIÓ METEOROLÒGICA 30/04/2009

Des del passat dimarts dia 21 d’abril de 2009 l’estació meteorològica de l’Escola del Mar que servia les dades en temps real a aquesta pàgina web està fora de servei per tasques de manteniment.

La bona notícia és que d’aquí a unes setmanes es procedirà novament a la seva instal•lació però aquest cop en el seu emplaçament definitiu, el Pont del Petroli. Juntament amb l’estació meteorològica també es muntaran els aparells oceanogràfics previstos i, per tant, les dades disponibles pels usuaris s’incrementaran.

Fins llavors preguem disculpeu les molèsties que aquesta interrupció en el subministrament de dades pugui causar.

 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 22 D'ABRIL DE 2009 30/04/2009

Com ja hem fet anteriorment, a continuació us fem un petit resum d'algunes de les dades obtingudes en la sortida oceanogràfica que es va fer el passat 22 d'abril de 2009.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------14,55---------- 38,2
5 ---------14,51---------- 38,0
10 --------14,45---------- 38,0
15 --------14,45---------- 38,0
20 --------13,67---------- 38,1
25 --------13,43---------- 38,0
30 --------13,38---------- 38,0
35 --------13,27---------- 38,0
40 --------13,20---------- 38,1
45 --------13,18---------- 38,0
50 --------13,17---------- 38,0
55 --------13,16---------- 38,0
60 --------13,16---------- 38,0

Tot i que les temperatures d'abril s'han anat suavitzant, l'increment no ha estat suficient com perquè les temperatures de l'aigua arribessin a valors més propis d'aquesta època primaveral. Les tempestes que s'han anat succeint durant aquest més i els valors freds hivernals dels que veníem tampoc han contribuït a aquest increment de les temperatures. La termoclina estacional, pròpia de la primavera i estiu, tot just es comença a intuir entre els 15 i els 25 metres passant de 14,45ºC a 13,43ºC

La fondària promig del disc de Secchi va ser de 20,60 m, un valor força alt, degut, principalment al dia clar que vam tenir i l'època de l'any en que ens trobem

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.CICLE DE CONFERÈNCIES RETALLS DE MAR 30/04/2009

A l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona, a les 19 h, el proper dijous, 30 d’Abril de 2009 i dins del Cicle de Conferències Retalls de Mar es farà la conferència-xerrada:

Conservació de la biodiversitat marina i canvi global: quins paisatges per a demà?

A càrrec de Joaquim Garrabou i Vancells, doctor en biologia i Investigador Científic de l’Institut de Ciències del Mar - CSIC de Barcelona.

Per a mes informació: Àrea de Medi Ambient i Mobilitat
Escola del Mar de Badalona, Rambla 37
Tf. 93 384 36 74 escoladelmar@badalona.cat
http://www.badalona.cat/PROPERES ACTIVITATS DE L'ESCOLA DEL MAR 25/05/2009

Bon dia a tots. Durant les properes setmanes l’Escola del Mar desenvoluparà diverses activitats per diferents públics de les que ja us en donarem informació més detallada de cadascuna d’elles. De moment, però, us fem arribar el calendari previst d’aquestes activitats perquè les tingueu presents.

Durant tot l’estiu i fins el proper dia 30 de setembre tenim a la nostra sala principal l’exposició “Pescadors a l’Índia” on s’hi podrà veure un recull de fotografies sobre la pesca d’aquest país tan llunyà.

El proper dijous, dia 28 de maig de 2009, tindrà lloc l’última de les xerrades del cicle de conferències “Retalls de Mar”. Amb el nom “Converses de taverna: les creences de la gent de mar” aquest cop “Retalls de Mar” tindrà un format especial ja que consistirà en una tertúlia entre pescadors. A més aquesta xerrada es farà, de forma excepcional, al Cor de Marina i no a la sala principal de l’Escola del Mar com és habitual.

El divendres, dia 29 de maig de 2009, es farà la campanya “Clean up the Med” a Badalona per cinquè any consecutiu. Aquesta activitat d’educació i sensibilització ambiental, adreçada a centres de primària de tota Badalona, consisteix en una petita sessió teòrica inicial sobre les platges, la seva formació, problemàtiques actuals i possibles solucions. Posteriorment els alumnes es dirigeixen a la platja on fan una tasca d’anàlisi i estudi de les deixalles que s’hi troben per buscar solucions al seu increment cada cop més important.

El diumenge, dia 7 de juny de 2009, es durà a terme la primera immersió de la campanya de 2009 de l’estudi de la praderia de posidònia de Mataró. Aquesta campanya, en que hi col•labora de manera activa l’Escola del Mar de Badalona, arriba ja a la seva dotzena edició desenvolupant una tasca de sensibilització i investigació ambiental molt important.

El diumenge, 14 de juny de 2009, tindrà lloc la Festa del Mar a la Rambla de Badalona. Aquesta festa, adreçada a tots els públics, constarà de diferents activitats i espectacles i es durarà tot el matí. Us recomanem que no us la perdem.

Del 1 al 21 de juliol l’Escola del Mar té prevista la realització del “Curs de Biologia Marina”. Adreçat a tots aquells aficionats i amants del medi marí, aquest curs intenta proporcionar un coneixement global del medi marí, els seus ecosistemes i els seus habitants.

Per a més informació no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres al telèfon 933843674 o a l’adreça electrònica escoladelmar@badalona.catDADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 6 DE MAIG DE 2009 25/05/2009

Com ja hem fet anteriorment, a continuació us fem un petit resum d'algunes de les dades obtingudes en la sortida oceanogràfica que es va fer el passat 6 de maig de 2009.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------15,96---------- 38,1
5 ---------15,84---------- 37,7
10 --------15,21---------- 37,8
15 --------14,98---------- 37,8
20 --------14,93---------- 37,8
25 --------14,76---------- 37,8
30 --------14,74---------- 37,8
35 --------14,49---------- 37,8
40 --------14,47---------- 37,8
45 --------14,48---------- 37,9
50 --------14,39---------- 37,9
55 --------14,36---------- 37,9
60 --------14,37---------- 37,9

Les temperatures comencen a incrementar-se molt suaument, especialment les superficials. No obstant la termoclina encara no està molt marcada i les aigües fondes s'han escalfat bastant. Tot plegat deu ser fruit dels temporals que vam tenir dies abans i que devien barrejar força la columna d'aigua fent que la termoclina es desetabilitzés

La fondària promig del disc de Secchi va ser de gaire bé 28 m, un valor força alt, degut, principalment al dia clar que vam tenir i l'època de l'any en que ens trobem

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.CICLE DE CONFERÈNCIES RETALLS DE MAR 26/05/2009

El proper dijous, dia 28 de maig de 2009, a les 19 h, tindrà lloc l'última de les xerrades del cicle de conferències “Retalls de Mar”. En aquesta ocasió l’esdeveniment es farà al Cor de Marina i no a la sala principal de l’Escola del Mar com és costum.

Aquesta sessió de cloenda serà una mica especial, ja que enlloc de tenir la clàssica xerrada gaudirem d’una conversa de taverna tradicional sota el títol “Les creences de la gent de mar” on ens trobarem amb pescadors en actiu i jubilats que ens explicaran les seves experiències, anècdotes i tradicions.

La tertúlia estarà moderada per Miquel Martí, director del Museu de la Pesca de Palamós, i hi participaran els pescadors de Badalona Ramon Costa i Jaume Cañas, tots dos en actiu, i el pescador de Blanes, ja jubilat, Albert Ros.

Us tornem a recordar que aquesta xerrada es farà al Cor de Marina, a la Rambla, número 11, de Badalona.

Per a mes informació:
Escola del Mar de Badalona, Rambla 37
Tf. 93 384 36 74 escoladelmar@badalona.cat
http://www.badalona.cat/EXPOSICIÓ "PESCADORS A L'ÍNDIA" A L'ESCOLA DEL MAR 22/05/2009

El passat diumenge, dia 17 de maig e 2009, va tenir lloc la inauguració a l’Escola del Mar de l’exposició “Pescadors a l’Índia”.

Aquest és un suggestiu recull d’imatges del fotògraf Carles San Agustín, on es veuen diversos aspectes de la vida quotidiana de les comunitats de pescadors del sud de l’Índia, fetes durant els quatre mesos que hi va passar el 2008.

L’exposició es podrà veure fins el 30 de setembre de 2009 i es podrà visitar:

Dies laborables: de 10 a 13 h, entrada carrer Santa Madrona.
Diumenges i festius: d’11 a 14 h (fins el mes de juny inclòs) i de 18:30 a 20:30 (juliol i agost), entrada Rambla, també es pot visitar l’aquàrium

L’exposició està situada a la sala d’exposicions de l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins.
Rambla, 37, Badalona.
Telèfon: 93 384 36 74.
escoladelmar@badalona.cat
www.badalona.cat/mediambient
 CLEAN UP THE MED 2009 A BADALONA 26/05/2009

El proper divendres, dia 29 de maig, a partir de 2/4 de 10 del matí, l’Ajuntament de Badalona, mitjançant l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat, organitza, per cinquè any consecutiu, la part badalonina de la campanya internacional “NETEGEM EL MEDITERRANI” (Clean-up the Med).

En aquesta campanya, impulsada i promoguda per l’organització ecologista italiana LEGAMBIENTE, hi participen entitats de tot l’àmbit mediterrani.

Clean-up the Med, és una campanya de sensibilització ambiental envers els residus que apareixen a les platges. La primera part consta d’una petita sessió teòrica sobre la platja, el seu origen, les seves transformacions i els possibles impactes que s’hi produeixen, especialment els relacionats amb els residus d’origen humà. Posteriorment, els alumnes que hi participen observen, estudien i analitzen els residus que es troben a la platja per entendre millor quin és el seu origen, la problemàtica que representen i estudiar quines possibles solucions estan en les nostres mans per tal de minimitzar el seu impacte.

Per tal de facilitar aquesta activitat als alumnes i professorat que hi participen, l’Escola del Mar de Badalona ha elaborat una sèrie de material, de recolzament i pedagògic, que permet treballar la problemàtica dels residus que es troben a la platja, tant sobre el terreny com més enllà del dia de la recollida.

En aquesta activitat, que va adreçada, principalment, a alumnes de 5è i 6è de primària, hi participaran uns 300 alumnes de 6 Escoles de Badalona.

Per tal que els alumnes puguin fer treure uns resultats significatius i que reflecteixin la realitat, es deixarà de neteja el tram de la platja de l’activitat de manera mecanitzada del dia 26 al 29 de maig. El buidat de papereres es seguirà fent de manera normalitzada.JORNADA INTERNACIONAL DEL PONT DEL PETROLI 27/05/2009

El proper divendres, dia 5 de juny de 2009, tindrà lloc la Jornada Internacional del Pont del Petroli, sota el títol “El Pont del Petroli. Una infraestructura costanera al servei de la ciència i la societat”.

Aquesta jornada tindrà lloc a la sala de premsa de l’edifici El Viver. Plaça de l’Assamblea de Catalunya, 9-12, planta baixa. No obstant, un cop finalitzades les diferents sessions, es farà una visita de camp al pont del Petroli per veure com ha quedat aquesta important infraestructura, quines millores s’han realitzat i l’instrumental que s’hi ha instal•lat.

La jornada començarà a dos quarts de deu i està previst que finalitzi a les 14 h. Hi participaran, entre d’altres, Yoshiaki Kuriyama del Port and Airport Research Institute del Japó, Peter Nielsen de la Universitat de Queenslans, a Austràlia, Jane McKee del US Army Engineer Research and Development Center dels EUA i Agustín Sánchez-Arcilla de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Us recomanem molt l’assistència a aquest esdeveniment, sobretot per la qualitat dels científics que hi intervindran i l’interès dels temes que s’exposaran.

Per confirmar l’assistència i per a més informació:
Àrea de Medi Ambient i Mobilitat. Telf. 934832989
mediambient@badalona.cat
www.badalona.cat
 ESTUDI DE L'ALGUER DE MATARÓ 2009 27/05/2009

El proper diumenge, dia 7 de juny de 2009, tindrà lloc, a Mataró, la primera de les dues immersions corresponents a la campanya de 2009 de l’estudi de la praderia de posidònia de Mataró.

L’”Estudi de l’alguer de Mataró” és una campanya iniciada el 1997, enguany arribem a la seva dotzena edició, que fa el seguiment i control d’aquesta praderia per poder conèixer quin és el seu “estat de salut” i la seva evolució. L’Escola del Mar participa en aquesta campanya des dels seus inicis juntament amb moltes altres institucions. A banda del seu valor científic, n’hi ha un altre, no menys important, de sensibilització ambiental ja que, des dels seus inicis, aquesta tasca s’ha desenvolupat principalment amb la participació de voluntaris (ja en portem més de 300) fet que li dona una dimensió que va molt més enllà del simple estudi científic.

El dia 7 de juny es farà la immersió corresponent a la estació II, una estació amb 20 punts de mostreig situats a una fondària d’uns 20 metres. El mostreig de la primera estació, la menys fonda, està prevista pel dia 11 d’octubre. Ja us n’informarem quan sigui el moment.

Per a més informació no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.
Escola del mar de Badalona.
Telf. 933843674
escoladelmar@badalona.catIX OPEN NOCTURN DE FOTOGRAFIA SUBMARINA SASBA 29/06/2009

El proper divendres, dia 10 de juliol de 2009, es celebrarà a Badalona el tradicional Open Nocturn de Fotografia Submarina SASBA - Ciutat de Badalona que enguany arriba ja a la novena edició, i organitzat pel club de submarinisme SASBA (Societat d’Activitats Subaquàtiques Badalona).

Ja es poden fer les inscripcions a la web del club, a l’adreça http://www.sasbabadalona.com/open.php, on trobareu, a part de la fitxa d’inscripció, els diferents requisits i reglaments del torneig, ressenyes i dades de les competicions d’anys anteriors i altra informació d’interès.

Us animem a participar-hiDADES METEOROLÒGIQUES ON LINE 29/06/2009

Des del passat divendres 29 de juny de 2009 tornen a estar actives a la web del Pont del Petroli les dades meteorològiques en temps real.

Durant aquest període d’inactivitat s’han realitzat diverses tasques de manteniment i finalment s’ha traslladat l’estació a la seva ubicació definitiva en el Pont del Petroli. D’aquesta manera les dades que es publiquen en temps real corresponen a les preses in situ al Pont del Petroli. També la càmera web ha canviat la seva ubicació i ara les fotografies estan agafades des del mateix pantalà.

Es preveu que en breu els instruments oceanogràfics estiguin també instal•lats i puguem disposar de les dades que ens donin com ara corrents, onatge, temperatura de l’aigua... Tan bon punt aquesta informació estigui disponible us ho farem saber.DADES OCEANOGRÀFIQUES ONLINE 16/10/2009

Ja es troben disponibles les dades oceanogràfiques. Es pot consultar l'alçada, direcció i període de les onades, i velocitat i direcció del corrent superficial.EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIA A L'ESCOLA DEL MAR 06/11/2009

El proper dijous, dia 12 de novembre de 2009, a les 19 hores, a l'Escola del Mar, Centre d'Estudis Marins de Badalona, s'inaugura l'exposició "De sud a nord. Fotografies de natura dels dos extrems del planeta"

Aquesta exposició és un recull de fotografies d'animals i paisatges de Daniel Tauste fetes en paradisos naturals dels extrems dels dos hemisferis del planeta: Canadà, Illes Shetland, Patagònia i Nova Zelanda.

L'exposició es podrà veure fins el 31 de gener de 2010 i es podrà visitar:
Dies laborables de 10 a 13 h. Entrada carrer Santa Madrona Dissabtes i diumenges d'11 a 14 h. Entrada per la Rambla

L'exposició està situada a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar. Rambla, 37 de Badalona
Telèfon: 933843674
escoladelmar@badalona.cat
www.badalona.cat/mediambientNOVA TEMPORADA DE DADES OCEANOGRÀFIQUES 05/11/2009

Bon dia a tots, amb l'inici del nou curs tornarem a penjar les dades oceanogràfiques obtingudes en els mostrejos que fem des de l'Escola del Mar. Demà us donarem les dades de les tres últimes sortides realitzades.DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 16 DE JULIOL DE 2009 06/11/2009

Recull de les dades obtingudes el passat 16 de juliol de 2009

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------23,73---------- 37,7
5 ---------23,74---------- 37,7
10 --------23,32---------- 37,7
15 --------23,22---------- 37,8
20 --------22,40---------- 37,9
25 --------21,21---------- 37,9
30 --------19,30---------- 37,9
35 --------17,57---------- 37,9
40 --------16,65---------- 37,9
45 --------16,04---------- 38,0
50 --------15,21---------- 38,0
55 --------14,26---------- 38,1
60 --------14,07---------- 38,1

Podem observar una situació d'inicis d'estiu, amb un gradient molt marcat de temperatures que s'estén des dels 15 fins als 55 metres, el que ens indica que la termoclina encara s'estava formant, i una diferència de temperatures entre els 0 i 60 metres de més de 9 graus i mig. La salinitat per la seva banda es veu lleugerament incrementada a mesura que augmenta la fondària

La fondària del disc de Secchi va ser aproxiamadament de 28 metres, el que ens indica la forta insolació i transparència de l'aigua d'aquell dia.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.

 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 7 D'OCTUBRE DE 2009 06/11/2009

Recull de les dades obtingudes el passat 7 d'octubre de 2009

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------22,04---------- 38,2
5 ---------22,01---------- 38,1
10 --------21,80---------- 38,2
15 --------21,55---------- 38,2
20 --------21,29---------- 38,1
25 --------20,94---------- 38,1
30 --------20,67---------- 38,1
35 --------20,42---------- 38,1
40 --------20,23---------- 38,1
45 --------19,80---------- 38,2
50 --------17,46---------- 38,2
55 --------16,83---------- 38,1
60 --------16,13---------- 38,0

Podem veure com el 7 d'octubre el perfil de temperatures s'identifica amb una època postestival. Temperatures superficials força altes fruit de la gran quantitat d'energia calorífica acumulada durant l'estiu i que ha estat transmesa cap a capes més fondes on podem trobar una termoclina molt marcada situada a partir dels 45 metres. La salinitat es manté més o menys constatnt entre valors de 38 i 38,2.

La fondària del disc de Secchi va ser de 23,25 un valor bastant alt que indica una gran transparència de l'aigua aquell dia.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 29 D'OCTUBRE DE 2009 06/11/2009

L'última sortia feta fins a data d'avui correspon al 29 d'octubre. Us presentem les dades obtingudes aquell dia

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------20,51---------- 38,1
5 ---------20,02---------- 38,3
10 --------19,57---------- 38,2
15 --------19,34---------- 38,2
20 --------19,14---------- 38,2
25 --------19,07---------- 38,2
30 --------18,56---------- 38,2
35 --------18,72---------- 38,2
40 --------18,55---------- 38,2
45 --------18,13---------- 38,3
50 --------17,97---------- 38,2
55 --------17,95---------- 38,2
60 --------17,94---------- 38,2

Els temporals de la setmana anterior a la sortida es van deixar notar en el perfil de temperatures. Aquests temporals han pogut provocar els primers trencaments de la termoclina i, per tant, la barreja de les aigües superficials més calentes amb les més fredes i fondes. Això ens porta a un descens de les temperatures superficials i un ascens de les que estavaen fins ara per sota de la termoclina que ara es situa a més fondària sense que nosaltres l'arribéssim a detectar. La salinitat continua molt estable amb valors al voltant dels 38,1-38,3.

Les aigües continuen estant força transparents com ho indica el valor del disc de secchi trobat de 25 metres aproximadament

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 26 DE NOVEMBRE DE 2009 01/12/2009

Aquí teniu un recull de les dades oceanogràfiques obtingudes en l'última sortida que vam fer, el dijous dia 26 de novembre de 2009.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------16,97---------- 38,15
5 ---------16,98---------- 38,17
10 --------16,97---------- 38,17
15 --------16,98---------- 38,17
20 --------16,78---------- 38,19
25 --------16,36---------- 38,23
30 --------16,20---------- 38,21
35 --------15,87---------- 38,26
40 --------15,66---------- 38,19
45 --------15,00---------- 38,19
50 --------14,65---------- 38,25
55 --------14,57---------- 38,22
60 --------14,56---------- 38,20

 

Veiem com la columna d'aigua està seguint un refredament progressiu, molt més marcat en les aigües superficials, i per tant poc a poc s'està produint una homogeneïtzació en tota la columna, pròpia d'aquesta època prehivernal. 

La fondària del disc de Secchi va estar al voltant els 18 metres fet que ens indica principalment l'arribada a una època de l'any en que les condicions lumíniques no són les millors, poques hores de sol i una incidència molt més obliqua dels seus rajos.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.

 FLORACIÓ A LA PRADERIA DE POSIDONIA DE MATARÓ 24/12/2009

Durant aquests darrers mesos de novembre i desembre les diverses sortides que des de l'Escola del Mar s'han dut a terme per fer el seguiment de la praderia de posidonia de Mataró han revelat que aquest any la planta ha florit de manera important i, al contrari del que acostuma a passar, aquesta floració s'ha produït en les dues estacions, tant a la que es troba a 12 metres com la més fonda a uns 20.

També en una immersió realitzada a mitjans de novembre es va poder observar aquest mateix fenomen a la cala de Sa Tuna a Begur. Sembla doncs que aquest ha estat un any positiu per la floració d'aquesta planta submarinaDADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 2 I 3 DESEMBRE DE 2009 23/12/2009

Aquí teniu un recull de les dades oceanogràfiques obtingudes en les sortides que vam fer el dimecres dia 2 de desembre de 2009 i dijous 3 de desembre de 2009

2 de desmbre

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------15,65---------- 38,11
5 ---------15,66---------- 38,15
10 --------15,67---------- 38,17
15 --------15,68---------- 38,17
20 --------15,68---------- 38,17
25 --------15,67---------- 38,17
30 --------15,62---------- 38,18
35 --------15,57---------- 38,19
40 --------15,36---------- 38,20
45 --------15,10---------- 38,22
50 --------14,84---------- 38,22
55 --------14,70---------- 38,22
60 --------14,55---------- 38,23

 

3 de desembre

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------15,59---------- 38,14
5 ---------15,62---------- 38,16
10 --------15,61---------- 38,17
15 --------15,62---------- 38,17
20 --------15,61---------- 38,18
25 --------15,60---------- 38,18
30 --------15,52---------- 38,19
35 --------15,43---------- 38,18
40 --------15,35---------- 38,20
45 --------15,19---------- 38,19
50 --------15,12---------- 38,19
55 --------14,95---------- 38,21
60 --------14,94---------- 38,19

 

Podem observar que a principis de desmbre ens trobàvem ja amb uns perfils prehivernals, amb una columna d'aigua molt homogeneïtzada, en que en 60 metres la diferència de temperatura gairebé no arribava ni a 1 ºC.

Les fondàries del disc de Secchi van ser de 9,98 i 10,48 metres cadasqun dels dos dies valors força baixos però en consonància en l'època de l'any en que ens trobem.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.
 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 16 DE DESEMBRE DE 2009 24/12/2009

Aquí teniu un recull de les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortia del 16 de desembre de 2009. Com observareu, i contrariament al que fem habitualment, les dades només arriben fins als 40 metres de fondària. Les males condicions meteorològiques d'aquell dia, amb mala mar, fred i vent, van fer aconsellable no mostrejar on ho fem habitualment i fer-ho més a prop de la costa, i, conseqüentment, amb menys fondària

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------14,46---------- 38,09
5 ---------14,47---------- 38,12
10 --------14,47---------- 38,13
15 --------14,47---------- 38,13
20 --------14,47---------- 38,13
25 --------14,47---------- 38,13
30 --------14,48---------- 38,14
35 --------14,47---------- 38,14
40 --------14,47---------- 38,14
 

Podem observar una distribució de temperatures ja de ple hivern. Fixem-nos en l'absoluta homogeneïtzació de la columna d'aigua on en 40 metres es manté una temperatura constant i uns valors força freds. Obviament a mesura que avanci l'hivern l'aigua s'anirà refredant encara més de manera homogènia, però per aquestes dates ja la tenim molt freda. Per altra banda, tot i que com hem comentat no hem pogut mostrejar més enllà dels 40 metres, és fàcil suposar i extrapolar que fins a 60 metres la situació és la mateixa, continua aquest homogeneïtat tèrmica que probablement arribi fins més enllà dels 80 metres.

La fondària del disc de Secchi va estar al voltant dels 6 metres i mig el valor més baix des de que vam començar els nostres mostrejos però conseqüent amb l'època de l'any en que ens trobem i les condicions atmosfèriques d'aquell dia en concret.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.
 NOVA TEMPORADA DE "RETALLS DE MAR" 13/01/2010

A partir del proper dijous, 21 de gener de 2010, s'inicia una nova edició del cicle de conferències Retalls de Mar. Com cada any les xerrades seran l'últim dijous de cada més a les set de la tarda a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar. L'assistència és gratuïta i l'aforament limitat. Per a més informació podeu contactar amb nosaltres al 933843674 o a escoaldelmar@badalona.cat. Us anirem informant a mesura que s'apropi cadasquna de les conferències però de moment, a mode de tast,  ja us podem oferir el tríptic del cicle.DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 10 DE FEBRER DE 2010 18/02/2010

Després d'una petita pausa durant el més de gener aquí tornem a tenir les dades oceanogràfques obtingudes en la nostra última sortida corresponent al dimecres dia 16 de febrer de 2010.

Com va passar en l'última sortida que vam fer les dades només arriben fins als 45 metres de fondària enlloc dels 60 metres habituals. Les males condicions meteorològiques d'aquell dia, amb mala mar, fred i vent, van fer aconsellable no mostrejar on ho fem habitualment i fer-ho més a prop de la costa, i, conseqüentment, amb menys fondària.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------12,38---------- 37,86
5 ---------12,37---------- 37,99
10 --------12,42---------- 38,01
15 --------12,41---------- 38,02
20 --------12,41---------- 38,02
25 --------12,41---------- 38,02
30 --------12,41---------- 38,02
35 --------12,41---------- 38,03
40 --------12,40---------- 38,02
45 --------12,42---------- 37,92

 

Continuem amb una distribució de temperatures plenament hivernal i una absoluta homogeneïtzació de la columna d'aigua on en 45 metres es manté una temperatura constant i uns valors força freds. Hem superat ja els mínims de temperatura registarts per nosaltres l'any passat que es van correspondre al 18 de febrer de 2009 amb valors al voltant dels 12,6 ºC. Amb l'evolució meteorològica que em observat aquests darrers dies és molt possible que en la propera sortida que farem, programada pel dimecres dia 24 de febrer, encara observem temperatures més baixes. Per altra banda, tot i que com hem comentat no hem pogut mostrejar més enllà dels 45 metres, és fàcil suposar i extrapolar que la situació és manté a més fondària, continuant aquest homogeneïtat tèrmica probablement fins més enllà dels 80-100 metres.

Seria convenient agafar amb cura la dada de salinitat dels 45 metres, ja que el CTD amb el que mostregem va tocar fons i segurament els fangs que van entrar en resuspensió van poder interferir amb aquest sensor provocant aquesta lleugera variació en aquest valor que a priori no sembla molt lògica

La fondària del disc de Secchi va estar al voltant dels 10 metres un valor força baix. Tot i que les condicions d'intensitat de llum atmosfèrica aquell dia eren prou bones la quantitat de sòlids en suspensió era molt gran fet que provocava una ràpida extinció lumínica un cop la llum penetrava en el medi marí.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.
 

 NOVA XERRADA DINS EL CICLE DE "RETALLS DE MAR" 19/02/2010

El proper dijous, dia 25 de febrer de 2010, tindrà lloc a l'Escola del Mar, Centre d'Estudis Marins de Badalona, la segona xerrada del cicle de conferències "Retalls de Mar" amb el títol de "Els taurons: víctimes o assassins", a càrrec de Patrici Bultó, biòleg, i director de biologia de l'Aquàrium de Barcelona.

Els taurons són uns peixos que mai han deixat indiferents als humans. En general, quan sentim aquesta paraula, el primer que ens ve al cap és una bèstia agressiva i amb moltes dents. Aquesta imatge dels taurons, que ens ha estat donada pel cinema i la literatura, és ben allunyada de la realitat

La conferència començarà a les 19h a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar de Badalona. Rambla 37, Badalona (entrada pel carrer Santa Madrona). L'entrada és lliure i l'aforament limitat així que preguem la màxima puntualitat a fi de que tothom pugui tenir el seu lloc.

Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al telèfon 933843674, per mail a l'adreça escoladelmar@badalona.cat o consultar la nostra pàgina web a l'adreça www.badalona.cat/mediambient

Aprofitem l'avinentesa per fer-vos arribar una cordial salutació.FÒRUM ANNA LINDH 2010 A BARCELONA 03/03/2010

 

L’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins participarà al FÒRUM ANNA LINDH 2010 de Barcelona mitjançant una conferència on s’explicarà l’experiència de formar part, participar i col·laborar en una xarxa d’àmbit mediterrani com són les Assises Jeunes et Méditerranée que es celebren a Niça (França) cada any. La conferència es farà conjuntament amb el Centre de Découverte du Monde Marin (Niça), una entitat de característiques similars a l’Escola del Mar i que és la impulsora de la Xarxa Assises Jeunes et Méditerranée.
 
Aquest Fòrum es celebra entre el 4 i el 7 de març al Centre de Convencions Internacional de Barcelona(http://www.ccibarcelona.com/) i està patrocinat per la Comissió Europea, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Ministeri d’Afers Exteriors de l’Estat Espanyol.
 
Per a més informació sobre el Fòrum: http://www.euromedalex.org/forum2010


DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 24 DE FEBRER DE 2010 02/03/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes el passat dimecres dia 24 de febrer de 2010.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------12,37---------- 37,98
5 ---------12,36---------- 37,98
10 --------12,35---------- 37,98
15 --------12,34---------- 37,97
20 --------12,38---------- 37,98
25 --------12,42---------- 38,00
30 --------12,45---------- 38,07
35 --------12,42---------- 38,07
40 --------12,38---------- 38,07
45 --------12,31---------- 38,07
50 --------12,30---------- 38,07
55 --------12,30---------- 38,07
60 --------12,30---------- 38,07

Podem observar que continuem amb un perfil plenament hivernal, no només per les fredes temperatures sinò també per la forta homogeneïtat que registra la columna d'aigua tant de temperatura com de salinitat. També cal fer esment que, tot i que durant les darreres dues setmanes havíem tingut alguns registres de temperatura molt baixos, amb dies en que les màximes no van arribar ni als 10 graus, les temperatures gairebé no han variat des de l'última sortida del 10 de febrer.

La fondària del disc de Secchi va ser d'uns 16 metres. Aquesta dada cal agafar-la amb prudència ja que mentre realitzàvem el mostreig va començar a bufar bastant vent fet que va alterar la superfície de l'aigua i la posició del vaixell i va provocar una variabilitat de dades excepcionalment gran oscil·lant entre els 12 i els 20 metres.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.
 ALGUNES DADES I IMATGES DE LA GRAN NEVADA 16/03/2010

Bon dia a tothom.

Una setmana després de la gran nevada és hora de fer un petit recopilatori d'algunes dades i imatges que ens va deixar aquest inusual episodi climatològic. La neu va acumular gruixos de més de cinc centímetres tot just a nivell del mar, incrementant-se lleugerament aquests valors a mesura que pujàvem en alçada i sent àmpliament superats en barris com el de Montigalà o el Mas Ram.

L'altre protagonista d'aquest episodi, tot i que eclipsat per l'inhabitual de la nevada, va ser el fort temporal marítim que es va produïr. En l'estació de mostreig del pont del petroli es van enregistrar onades de més de tres metres i mig d'alçada amb un màxim de 3,61 metres. L'alçada d'ona significativa (aquella que ve donada pel promig de l'alçada del terç de les onades més altes) va superar de manera notable els dos metres i mig, apropant-se en alguns casos als tres metres.

Us adjuntem una fotografia de la platja de Badalona. En aquesta imatge, de fa exactament una setmana, s'observa com la neu es va acumular a la platja fins tot just el límit a on van arribar les onades, zona que, en canvi, va quedar completament neta. També us adjuntem un link on podreu trobar més imatges dels efectes del temporal a la costa badalonina.

 

 

http://mesbdn.wordpress.com/fotos-de-badalona/temporal-a-la-platja-i-pont-del-petroli-9-3-10/

 

 

 NOVA CONFERÈNCIA DINS DEL CICLE RETALLS DE MAR 22/03/2010

 

El proper dijous, 25 de març de 2010, a les 19 h i dins del Cicle de Conferències Retalls de Mar tindrà lloc la conferència-xerrada "Una embarcació tradicional típica de Badalona: la barca de bou" a càrrec de Vicente García-Delgado, investigador i expert en embarcacions tradicionals dels Països Catalans.

 

La conferència començarà a les 19h a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar de Badalona. Rambla 37, Badalona (entrada pel carrer Santa Madrona). L'entrada és lliure i l'aforament limitat així que preguem la màxima puntualitat a fi de que tothom pugui tenir el seu lloc.

Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al telèfon 933843674, per mail a l'adreça escoladelmar@badalona.cat o consultar la nostra pàgina web a l'adreça www.badalona.cat/mediambient

Aprofitem l'avinentesa per fer-vos arribar una cordial salutació.

 

 


NOVA CONFERÈNCIA DINS DEL CICLE RETALLS DE MAR 27/04/2010

El proper dijous, 29 d'abril de 2010, a les 19h i dins el cicle de conferències "Retalls de Mar" tindrà lloc la xerrada "Proliferacions de meduses: causes, efectes i possibles solucions" a càrrec de Veronica Fuentes, doctora en biologia i investigadora de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

Coincidint amb la temàtica de la xerrada, el mateix dia, presentarem el nou aquari de meduses de l'Escola del Mar. És per aquest motiu que l'Escola del Mar serà oberta al públic a partir de dos quarts de sis de la tarda del mateix dijous dia 29 d'abril. La instal·lació d'aquest aquari ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l'Escola del Mar i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona.

La conferència començarà a les 19h a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar de Badalona. Rambla 37, Badalona (entrada pel carrer Santa Madrona). L'entrada és lliure i l'aforament limitat així que preguem la màxima puntualitat a fi de que tothom pugui tenir el seu lloc.

Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al telèfon 933843674, per mail a l'adreça escoladelmar@badalona.cat o consultar la nostra pàgina web a l'adreça www.badalona.cat/mediambient

Aprofitem l'avinentesa per fer-vos arribar una cordial salutació.

 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 17 DE MARÇ DE 2010 26/04/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes el passat dimecres dia 17 de març de 2010.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------11,98---------- 37,81
5 ---------11,96---------- 37,80
10 --------11,95---------- 37,77
15 --------11,95---------- 37,79
20 --------11,95---------- 37,79
25 --------11,97---------- 37,79
30 --------11,98---------- 37,81
35 --------12,17---------- 37,83

40 --------12,20---------- 37,88
45 --------12,20---------- 37,89
50 --------12,20---------- 37,89
55 --------12,20---------- 37,89
60 --------12,20---------- 37,89

Podem observar que continuem amb un perfil plenament hivernal amb aigües molt fredes i una forta homogeneïtat. És destacable també la inversió térmica que es va produïr a partir dels 35 metres que es compensava amb les salinitats més baixes de les capes superficials.

La fondària del disc de Secchi va ser d'uns 10 metres. Un valor bastant baix probablement per la elevada terbolesa de l'aigua ja que el dia era força assoleiat.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.
 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 14 I 22 D'ABRIL de 2010 05/05/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en dues de les sortides que s'han fet durant el més d'abril.

 

14/04/2010

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------13,69---------- 37,87
5 ---------13,70---------- 37,94
10 --------13,70---------- 37,95
15 --------13,70---------- 37,95
20 --------13,67---------- 37,96
25 --------13,42---------- 37,99
30 --------13,12---------- 37,98
35 --------13,06---------- 37,96

40 --------13,02---------- 37,96
45 --------12,94---------- 38,00
50 --------12,87---------- 37,98
55 --------12,78---------- 37,99
60 --------12,75---------- 37,98

22/04/2010

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------14,38---------- 37,79
5 ---------14,34---------- 37,82
10 --------13,93---------- 37,92
15 --------13,51---------- 37,94
20 --------13,41---------- 37,96
25 --------13,27---------- 37,95
30 --------13,19---------- 37,96
35 --------13,15---------- 37,96

40 --------13,10---------- 37,98
45 --------13,03---------- 37,97
50 --------13,00---------- 37,97
55 --------12,99---------- 37,98
60 --------12,99---------- 37,98

 

Entrant ja al més d'abril la columna d'aigua comença a mostrar els primers símptomes primaverals. Les temperatures superficials s'incrementen lentament i es comença a detectar la termoclina, sobretot el dia 22 entre els 5 i els 15 metres. Estem però tot just en el seu inici, i les temperatures en fondària continuen encara força fredes, mentre, com de costum, la salinitat mostra uns valors força homogenis excepte per les fluctuacions habituals dels primers metres de la columna d'aigua.

Les fondàries del disc de Secchi va ser d'uns 18,5 metres el dia 14 i de 9 metres el 22. Les condicions atmosfèriques eren bastant semblants ambdos dies, amb bastanta nuvolositat, fet que ens fa entreveure que la transparència de l'aigua era bastant més gran el primer dia que no pas el segon.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos

 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 28 D'ABRIL DE 2010 06/05/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 22 d'abril de 2010.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------16,57---------- 38,11
5 ---------14,77---------- 38,15
10 --------13,91---------- 38,06
15 --------13,62---------- 37,93
20 --------13,53---------- 37,92
25 --------13,41---------- 37,94
30 --------13,29---------- 37,96
35 --------13,22---------- 37,95

40 --------13,19---------- 37,95
45 --------13,18---------- 37,96
50 --------13,15---------- 37,96
55 --------13,13---------- 37,96
60 --------13,13---------- 37,96

 

Hem separat les dades del 28 d'abril de les que hem presentat dels dies 14 i 22 d'abril que trobareu a la notícia d'ahir per la diferència radical que va presentar la columna d'aigua amb només sis dies de marge. Per aquesta mateixa raó hem afegit a la gràfica d'aquestes dades la de la temperatura del dia 22 perquè es pugui apreciar millor aquesta diferència.

Tant el dia 14 com el 22 vam trobar-nos uns perfils típics d'inici de primavera amb unes temperatures encara força baixes i unes termoclines poc marcades i bastant superficials. Durant els sis dies que van separar les sortides del 22 i el 28 vam tenir molta calor amb temperatures atmosfèriques que van arribar als 25ºC. Això va fer que l'aigua superficial s'escalfés molt. En condicions normals la turbulència generada pels corrents, vent, onatge... transmet part d'aquesta energia calorífica cap a les aigües inferiors i per això solem trobar la termoclina en aquesta època al voltant d'entre els 10 i els 25 metres, i la temperatura superficial s'incrementa de manera gradual. És a dir, part de l'energia calorífica que arriba a la superfície del mar es transmet cap a majors fondàries enlloc d'acumular-se en els primers metres de la columna d'aigua. En canvi durant aquest sis dies no només va fer molta calor sinò que l'aigua va estar molt calmada, gairbé en absolut repòs, i això va impedir aquesta transferència d'escalfor cap a les aigües més fondes, provocant un increment molt gran de la temperatura superficial que va augmentar gairbé dos graus en aquest curt periode de temps mentre que a partir dels deu metres la temperatura pràcticament es va mantenir invariable.

La fondària del disc va ser de més de 30 metres, fruit d'unes condicions atmosfèriques amb un sol radiant i una columna d'aigua amb una gran transparència.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosDADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 12 I 26 DE MAIG DE 2010 11/06/2010

Com de costum us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes els passats 12 i 26 de maig de 2010.

12 de maig de 2010 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------16,23---------- 37,65
5 ---------15,92---------- 37,76
10 --------15,34---------- 37,77
15 --------15,02---------- 37,71
20 --------14,88---------- 37,72
25 --------14,84---------- 37,73
30 --------14,78---------- 37,78
35 --------14,75---------- 37,79

40 --------14,72---------- 37,80
45 --------14,71---------- 37,80
50 --------14,71---------- 37,81

 

 

26 de maig de 2010 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------17,65---------- 37,56
5 ---------16,61---------- 37,76
10 --------15,64---------- 37,73
15 --------14,88---------- 37,72
20 --------14,77---------- 37,80
25 --------14,49---------- 37,81
30 --------14,18---------- 37,83
35 --------14,05---------- 37,87

40 --------14,06---------- 37,95
45 --------13,98---------- 38,05
50 --------13,74---------- 38,01
55 --------13,72---------- 38,02
60 --------13,71---------- 38,02

 

Les dues sèries de dades obtingudes es corresponen amb els perfils habituals per aquestes dates que mostren els models. A mesura que avança la primavera s'observa un escalfament selectiu. Les capes més superficials, que reben l'energia solar de manera directe, s'escalfen més ràpidament, mentre que les capes més fondes ho fan de manera més progressiva. Això fa que cada cop la termoclina sigui més evident i vagi guanyant fondària. Cal esmentar també el fet que durant el periode que va anar del 12 al 26 de maig sorprèn que a partir dels 20 metres es va produir un refredament de l'aigua de gairebé un grau, fet únicament explicable per la presència de corrents més fredes i salines. Aquestes corrents podien provenir tant de capes més fondes, fruit d'algun tipus d'aflorament provocat pel vent, com de zones amb aigües superficials més fredes i salines, com el Golf de Lleó, que en topar amb les aigües més calentes de la nostra costa van enfonsar-se fins aquestes fondàries.

A mesura que avança la primavera observem també un lleuger descens en la salinitat que ens acosten als mínims estivals ja que els vents freds i secs de l'hivern, essencialment de component nord, donen pas a d'altres de més humits i que, per tant, provoquen menys evaporació.

La fondària del disc va ser de més de 10,4 metres el dia 12 amb una llum incident aproximadament de 22000 lux, mentre que el dia 26 vam tenir una fondària de 19,9 metres i una radiació lumínica incident aproximada de 65000 lux.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos

 

 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 9 DE JUNY DE 2010 22/06/2010

A continuació us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes el passat 9 de juny de 2010.

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------19,36---------- 37,60
5 ---------19,21---------- 37,67
10 --------17,32---------- 37,88
15 --------16,63---------- 37,79
20 --------16,04---------- 37,76
25 --------15,79---------- 37,72
30 --------15,28---------- 37,71
35 --------15,07---------- 37,75

40 --------14,86---------- 37,77
45 --------14,76---------- 37,78
50 --------14,34---------- 37,88

Ja a les portes de l'estiu les aigües superficials presenten un escalfament notable mentre que la termoclina és cada cop més marcada i comença a guanyar fondària, procés que s'anirà accentuant a mesura que avançi l'estació. Pel que fa a la salinitat continua presentant els valors més baixos del que portem d'any com ja va passar a finals de maig. 

La fondària del disc va ser d'uns 12 metres amb una llum incident de 5500 lux aproximadament, el valor més baix des de que calculem aquesta dada i conseqüència del dia que vam tenir, amb molts núvols i força pluja.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos

 Oculina patgonica AL LITORAL BADALONÍ 14/07/2010

En les últimes immersions que s'estan fent al Pont del Petroli es pot observar, en les seves columnes, algunes colònies de Oculina patagonica, una espècie de cnidari colonial alòctona del mediterrani, és a dir, que no és original de les nostres costes. Teòricament aquesta és una espècie pròpia de l'Atlàntic sudoccidental, tot i que allà només s'ha trobat en forma fòssil, i això fa que realment hi hagi molts dubtes sobre aquesta espècie i els seus orígens. A partir del 1966 aquest corall va ser localitzat al Mediterrani, tot i que se sospita que el seu origen al mediterrani es podria remontar al segle XVII exportada des de les costes de Brasil i Argentina, i progressivament s'ha anat expandint per les diferents costes del Mare Nostrum. Actualment està considera com una espècie invasora, amb un creixement que s'està veient afavorit de manera molt acusada pel calentament de les nostres aigües, i que competeix amb altres espècies que si són pròpies de les nostres aigües.

Us adjuntem un petit article on podreu trobar més informació sobre aquesta espècie DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 13 DE JULIOL DE 2010 15/07/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 13 de juliol de 2010.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------24,08---------- 37,58
5 ---------23,40---------- 37,78
10 --------20,68---------- 38,03
15 --------18,22---------- 38,28
20 --------17,50---------- 37,75
25 --------17,30---------- 37,79
30 --------17,05---------- 37,79
35 --------16,80---------- 37,82

40 --------16,46---------- 37,93
45 --------15,66---------- 38,20
50 --------14,91---------- 38,19
55 --------13,87---------- 38,31
60 --------13,74---------- 38,11

La forta insolació que hi ha en aquestes dates i la calma que hi ha al mar fa que les temperatures superficials s'estiguin enfilant fins valors per sobre dels 24 ºC, mentre que tan sols a 5 metres trobem una marcada termoclina que fa canviar la temperatura des dels 23 ºC fins els 17,5ºC que tenim a 20 metres. Posteriorment s'observa una segona termoclina a partir dels 40 metres i unes temperatures als 60 molt properes encara a les que teníem a l'hivern.

La salinitat presenta una punta una mica sorprenent entre els 10 i 15 metres que s'ha d'agafar amb cautela i no descartar que sigui un problema del propi mostreig ja que no sembla molt lògic aquest marcat incrment.

La fondària del disc de Secchi va ser de 24,5 metres, un valor força alt degut principalment a la forta insolació d'aquell dia i a la transparència de l'aigua que hi havia a quatre milles de la costa on es va fer el mostreig, tot i que a prop de la costa l'aigua estava força més tèrbola. 

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosCONCURS DE FOTOGRAFIA DEL CLUB NATACIO BADALONA 17/09/2010

El Club Natació Badalona organitza en aquestes dates el concurs de fotografia "Les nevades i paisatges de Catalunya". Us adjuntem les bases del concurs per tots aquests que estigueu interessats en participar-hi. Des d'aquí us animem a tots a que ho feu.

Si voleu més informació us podeu posar en contacte amb:

Club Natació Badalona

Carrer Eduard Meristany 5-7, Badalona

Telèfon: 933843413

Mail: cnb@cnbadalona.cat

 CAMPANYA DE MOSTREIG DE LA POSIDÒNIA A MATARÓ 15/10/2010

El proper diumenge dia 17 d'octubre de 2010 es farà el segon mostreig de l'any 2010 de la praderia de posidònia de Mataró. Aquest cop es monitoritzarà l'estació 1, la menys fonda, mentre que al juny es va analitzar l'estció 2, la més fonda. Com cada any aquesta campanya, coordinada per l'Escola del Mar de Badalona i l'SPAS de Mataró, comptarà amb la imprescindible col·laboració del voluntariat, tots ells submarinistes.

Aquest és el catorzè any de campanya. Durant tots aquests anys han participat centenars de voluntaris i s'ha obtingut un registre de dades de gran valor que ens han permés conèixer l'estat i l'evolució d'aquest espai de gran valor ecològic.

Tan bon punt tinguem les dades analitzades i processades les penjarem en aquesta plana web.

 DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 6 D'OCTUBRE DE 2010 14/10/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 6 d'octubre de 2010.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------23,23---------- 37,74
5 ---------23,23---------- 37,78
10 --------23,23---------- 37,81
15 --------23,23---------- 37,81
20 --------21,75---------- 38,26
25 --------18,93---------- 38,05
30 --------17,44---------- 38,32
35 --------16,15---------- 38,18

40 --------15,03---------- 38,26
45 --------14,02---------- 38,10
50 --------14,08---------- 38,19
55 --------13,85---------- 38,19
60 --------13,91---------- 38,18

Després d'un estiu atípic on no ha fet gaire calor durant el mes d'agost i amb un setembre amb molt poques tempestes ens hem trobat una columna d'aigua força calenta, amb temperatures per sobre dels 23º i una termoclina bastant marcada entre els 15 i els 45 metres, més superficial del que acostuma a ser normal en aquestes èpoques. A tall d'exemple en el mostreig del 15 d'octubre de 2008 la termoclina no es començava a marcar fins els 25 metres mentre la temperatura superficial era de 22º, i el 7 d'octubre de 2009 vam trobar la mateixa temperatura superficial, 22º, però la termoclina no es feia evident fins els 45 metres.

La salinitat presenta un perfil irregular entre els 15 i els 40 metres. Una possible causa podria ser la turbulència generada els dies abans en que vam tenir un petit temporal, però tampoc es pot descartar que fos un problema del mostrejador.

La fondària del disc de Secchi va ser de 27,5 metres, un valor força alt degut principalment a la forta insolació d'aquell dia i a la transparència de l'aigua que hi havia a tres milles de la costa on es va fer el mostreig.

El proper dia 20 d'octubre tornarem a fer una nova sortida i podrem veure quins han estat els efectes del fort temporal del Pilar sobre la columna d'aigua.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosDADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 20 D'OCTUBRE DE 2010 21/10/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 20 d'octubre de 2010.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------17,92---------- 37,99
5 ---------17,94---------- 37,99
10 --------17,94---------- 37,99
15 --------17,94---------- 37,99
20 --------17,95---------- 38,00
25 --------17,98---------- 38,00
30 --------17,99---------- 38,01
35 --------17,99---------- 38,01

40 --------17,82---------- 38,00
45 --------17,62---------- 37,97
50 --------17,57---------- 37,97
55 --------17,54---------- 37,96
60 --------17,53---------- 37,96

Per qui no ho recordi direm que fa tan sols dues setmanes, el dia 6 d'octubre, vam trobar un perfil de temperatura amb uns valors molt alts en superfície, per sobre dels 23ºC, i una termoclina molt marcada entre els 15 i 45 metres que separava les aigües calentes superficials i les fredes més fondes amb una diferència entre elles de més de 9ºC. Durant aquestes dues setmanes hem tingut el fort temporal del pont del Pilar que, amb vents de fins a força 7 i onades de més de quatre metres, s'ha encarregat de trencar la termoclina i barrejar i homogeneïtzar tota la columna d'aigua, refredant les aigües superficials dels 23ºC als 18ºC i escalfant les més fondes des dels 14ºC fins els 18ºC. Ens trobem d'aquesta manera amb un perfil gairebé vertical més propi de finals de novembre que no pas de finals d'octubre com ens trobem ara.Aquesta setmana us presentem la gràfica comparativa d'aquests dos perfils perquè es pugui veure gràficament el fort efecte d'aquest episodi meteorològic sobre la distribució de la temperatura en la columna d'aigua.

La salinitat presenta aquesta setmana el habitual perfil homogeni amb valors al voltant del 38.

La fondària del disc de Secchi va ser de 18 metres.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosManteniment 2 de novembre 27/10/2010

El proper 2 de novembre es procedirà a fer uns treballs de manteniment a l'estació receptora del Pantalà,

per tant, la recepció de dades en temps real es pot veure afectada aquest dia i dies successius.

 

Disculpeu les molèsties.DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 28 D'OCTUBRE DE 2010 08/11/2010

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 28 d'octubre de 2010.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------20,49---------- 37,99
5 ---------20,50---------- 37,99
10 --------20,50---------- 37,99
15 --------20,48---------- 37,99
20 --------19,51---------- 38,00
25 --------17,95---------- 38,00
30 --------17,37---------- 38,01
35 --------17,17---------- 38,01

40 --------16,92---------- 38,00
45 --------16,69---------- 37,97
50 --------16,42---------- 37,97
55 --------16,38---------- 37,96
60 --------16,38---------- 37,96

Després del temporal del Pilar i la forta homogenització de la columna d'aigua que ens vam trobar el dia 20 on tota la columna tenia una temperatura d'entre 17,6 i 18 ºC, només 8 dies després ens hem trobat novament un canvi notable. En només vuit dies les aigües superficials s'han escalfat més de 2 graus i mig fins els 20,5ºC, formant-se una termoclina de separació molt marcada entre els 15 i els 30 metres, i amb les aigües més fondes ja per sota dels 17ºC. Aquest dràstic increment de temperatura no ha estat degut tant a la radiació solar (durant aquests dies no ha fet gaire calor) sinó que segurament ha estat fruït d'una entrada de corrents que portaven aigües lleugerament més calentes i que per densitat s'han situat en la zona superficial de la columna d'aigua.

La salinitat presenta aquesta setmana el habitual perfil més o menys homogeni amb valors entre el 37,9 i el 38,1.

La fondària del disc de Secchi va ser de 24 metres, un valor bastant alt tenint en compte que era un dia força núvol, fet que ens fa suposar que la transparència de l'aigua era elevada.

Avui us adjuntem el gràfic de les temperatures obtingudes aquest més d'octubre perquè podeu veure com ha anat evolucionat la columna d'aigua segons quines fossin les condicions externes.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosDades novament disponibles 26/04/2012

Finalitzats els treballs de manteniment, les comunicacions han quedat restablertes.

Les dades d'adquisició de l'instrumental tornen a estar disponibles.DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 21 DE DESEMBRE 2011 04/01/2011

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 21 de desembre 2010.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------13,85---------- 38,11
5 ---------13,89---------- 38,06
10 --------13,90---------- 38,11
15 --------13,90---------- 38,14
20 --------13,90---------- 38,15
25 --------13,91---------- 38,15
30 --------13,91---------- 38,15
35 --------13,92---------- 38,15

40 --------13,93---------- 38,16
45 --------13,94---------- 38,17
50 --------13,94---------- 38,17

 

Amb l'hivern ja a sobre, la columna d'aigua presenta un perfil típic d'aquestes èpoques, absolutament homogeni i amb l'aigua molt freda i que continua refredant-se. La salinitat també presenta perfil molt homogeni. 

La fondària del disc de Secchi va ser de 11 metres, un valor molt baix degut al dia molt ennuvolat que vam tenir. En canvi la columna d'aigua no estava especialment enterbolida ja que amb els apenes 5500 lux que el luxòmetre va captar en superfície els 11 metres del disc de Secchi només podien ser possibles amb una columna d'aigua més aviat transparent.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos"INDONÈSIA SOTA EL MAR" A L'ESCOLA DEL MAR 14/01/2011

A partir del proper dissabte dia 15 de gener de 2011, a l'Escola del Mar de Badalona, es podrà veure l'exposició fotogràfica "Indonèsia sota el mar" amb fotografies subaquàtiques de Josep Lluís Peralta, Antonio Segura, Xavier Tejerina i Miquel Villena. Les fotografies estan fetes a l'illa de Bunaken i l'estret de Lembeh, situats tots dos indrets a l'illa de Sulawesi, al nord d'Indonèsia.

Com a complement a l'exposició, el dia 2 de febrer a les 19 hores, a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar, els mateixos fotògrafs faran una presentació audiovisual d'aquesta expedició a l'altra banda del món.

L'exposició es podrà veure des del 15 de gener fins el 22 de febrer i es podrà visitar cada dia de 11 a 14 hores a l'Escola del Mar, Rambla, 37, Badalona. Telèfon 933843674

Us hi esperem 

 NOU CICLE DE RETALLS DE MAR A L'ESCOLA DEL MAR 13/01/2011

El proper dijous, 27 de gener de 2011, a l'Escola del Mar de Badalona comença l'onzena edició del cicle de conferències "Retalls de Mar".

Com cada any, des del gener fins el maig, l'últim dijous de cada mes,  Retalls de Mar us portarà un conferenciant  que tractarà sobre algun tema relacionat amb el món de la mar. Enguany celebrem l'onzena edició d'aquest cicle en que tindrem les següents conferències:

27 de gener de 2011: "El cinema una eina didàctica pel coneixement del mar i la pesca"a càrrec d'Edurad j. Chifré Petit.

24 de febrer de 2011: "La bellesa dels cucs: els poliquets" a càrrec de Daniel Martín Sintes.

31 de març de 2011: "Coneixent els cavallets de mar: què en sabem?" a càrrec de Sònia Valladares Lago.

28 d'abril de 2011: "El vaixell "Ciutat de Badalona": una eina per apropar el mar als badalonins" a càrrec de Marcel Mongay Boada.

26 de maig de 2011: "Converses de taverna: la cuina del mar" 

Per a més informació podeu dirigir-vos a l'Escola del Mar de Badalona, Rambla, 37 o trucar-nos al 933843674DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 12 DE GENER DE 2011 13/01/2011

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 12 de gener 2011.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------13,16---------- 37,98
5 ---------13,18---------- 38,00
10 --------13,19---------- 38,02
15 --------13,21---------- 38,04
20 --------13,23---------- 38,05
25 --------13,24---------- 38,06
30 --------13,25---------- 38,07
35 --------13,25---------- 38,07

40 --------13,25---------- 38,07
45 --------13,25---------- 38,07
50 --------13,25---------- 38,07

 

Com en l'anterior sortida ens trobem un perfil típicament hivernal, absolutament homogeni i amb l'aigua molt freda i que encara continua refredant-se. La salinitat també presenta perfil molt homogeni. 

La fondària del disc de Secchi va ser de 9,5 metres, un valor molt baix degut en part a la poca il·luminació d'aquell dia i per altra a la terbolesa que presentava l'aigua.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosAJORNADA LA CONFERÈNCIA DEL 27 DE GENER 21/01/2011

 

La conferència programada pel proper dijous 27 de gener del cicle de conferències Retalls de Mar; “El cinema: una eina didàctica per al coneixement del mar i la pesca”; QUEDA AJORNADA FINS A NOVA DATA. La nova data de la conferència es comunicarà oportunament. Per tant, el dia 27 de gener, a l’Escola del Mar no hi haurà cap xerrada. Les altres conferències del cicle Retalls de Mar es faran tal i com estan programades.
 
Moltes gràcies per la vostra atenció i disculpeu les molèsties que aquest canvi us hagi pogut ocasionar.


DADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 20 DE GENER DE 2011 21/01/2011

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 20 de gener 2011.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------12,98---------- 38,06
5 ---------12,98---------- 38,06
10 --------12,98---------- 38,06
15 --------12,98---------- 38,06
20 --------12,99---------- 38,06
25 --------13,00---------- 38,06
30 --------13,02---------- 38,07
35 --------13,02---------- 38,07

40 --------13,02---------- 38,08
45 --------13,01---------- 38,08
50 --------13,01---------- 38,08

 

L'hivern és una època relativament monòtona pel que fa referència als perfils de temperatura. Generalment són molt constants i la baixada de la temperatura de l'aigua sol ser molt lenta, especialment en situacions anticiclòniques com les que hem tingut en aquests últims dies. Això és el que reflexen les dades d'avui que són gairebé calcades a les de fa 8 dies tant en temperatura com en salinitat.

Avui us presentem una gràfica que mostra l'evolució de la temperatura durant aquest hivern. Com veureu el descens de temperatura és sempre homogeni i és produeix lentament.

La fondària del disc de Secchi va ser de 12,75 metres, un valor relativament alt si tenim en compte les condicions de nuvolositat que van mantenir el sól amagat gairebé tot el matí. Això ens fa pensar que aquest cop la columna d'aigua era força més transparent que tot just fa una setmana.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosDADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 26 DE GENER DE 2011 04/02/2011

Us presentem les dades oceanogràfiques obtingudes en la sortida del 26 de gener 2011.

 

Fondària Temperatura Salinitat

0 ---------12,66---------- 37,97
5 ---------12,66---------- 37,97
10 --------12,66---------- 37,97
15 --------12,66---------- 37,98
20 --------12,66---------- 37,98
25 --------12,66---------- 37,98
30 --------12,66---------- 37,97
35 --------12,66---------- 37,98

40 --------12,66---------- 37,98
45 --------12,66---------- 37,99
50 --------12,63---------- 38,00
55 --------12,61---------- 38,01

Pels que hagueu estat seguint els perfils de les últimes setmanes veureu que tot continua més o menys igual, amb unes temperatures i salinitats molt homogènees en la columna d'aigua i uns valos que només varien unes poques dècimes respecte als de la setmana passada.  

La fondària del disc de Secchi va ser de 13,15 metres, un valor baix si tenim en conte que la radiació lumínica aquell dia era força més elevada que tot just feia una setmana quan vam tenir una fondària del disc de Secchi gairebé idèntica. Això ens indica que l'aigua estava molt més terbola el dia 26 que no pas el 20. En la gràfica d'avui podreu veure com eren els perfils d'extinció de la llum en la columna d'aigua tant el dia 20 com el 26 de gener. Observareu que tot i que el dia 26 teníem molta més radiació llumínica, l'extinció era molt més acusada que el dia 20, fet que ens permet suposar que el dia 26 l'aigua estava molt més bruta o tèrbola que el dia 20.

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejosFRUITS DE POSIDONIA A L'ALGUER DE MATARÓ 17/02/2011

Després de més de 14 anys treballant en l'herbassar de Mataró, l'equip que desenvolupa aquestes tasques liderat per 'Escola del Mar de Badalona i l'SPAS de Mataró ha observat per primer cop, després de la floració d'aquestes plantes durant el final de la tardor i inici de l'hivern, la presència de fruits, com diem un fet insòlit des de que el 1997 es va començar amb el projecte d'estudi d'aquesta praderia.

Com molts ja sabreu Poseidonia oceanica no és una alga sino que és una planta superior que per tant segueix un cicle reproductiu força complex en que hi ha una època de floració, posterior polinització i fecundació, per acabar generant els fruits. Emperò aquest procés té una peridoicitat i uns condicionants que encara desconeixem i, tot i que la presència de flors no hagi estat excepcional, l'observació dels fruits si que ho ha estat.

Adjuntem la nota de premsa que s'ha enviat als medis per si voleu  ampliar la informacióSEGONA XERRADA DE RETALLS DE MAR 18/02/2011

El proper dijous, dia 24 de febrer de 2011, a les 19h, a l'Escola del Mar de Badalona, tindrà lloc la xerrada "La Bellesa dels cucs: els poliquets", a càrrec de Daniel Martín Sintes, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), dins el cicle de conferències de Retalls de Mar. Aquesta vegada el nostre convidat és un expert en poliquets i ens aproparà al coneixement d'aquest grup, per molt desconeguts, però amb exemplars molt espectaculars que segurament sorprendant a la majoria.

La xerrada tindrà lloc a la sala d'exposicions del centre, l'entrada és gratuïta però l'aforament limitat així que us preguem màxima puntualitat.

Per a més informació podeu contactar amb nosaltres:

Escola del Mar de Badalona, Rambla 37

Telèfon: 933843674

escoladelmar@badalona.catXERRADA SOBRE CINEMA A RETALLS DE MAR 18/02/2011

Us comuniquem que la xerrada del cicle de Retalls de Mar que es va ajornar el passat dia 27 de gener es farà el proper dijous dia 17 de març a l'hora habitual, les 19h. El títol de la conferència serà "El cinema: una eina didàctica per al coneiement del mar i la pesca", a càrrec d'Eduard J. Chifré Petit.

Com sempre la xerrada es farà a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar. L'entrada és gratuïta i l'aforament limitat raó per la qual preguem màxima puntualitat. Si voleu més informació podeu contactar amb nosaltres a :

Escola del Mar de Badalona, Rambla 37.

Telèfon: 933843674

escoladelmar@badalona.catDADES OCEANOGRÀFIQUES DEL 8 I 17 DE FEBRER 28/02/2011

A continuació us presentem les dades de temperatura i salinitat corresponents als dies 8 i 17 de febrer de 2011. L'escassa diferència entre les dades de les èpoques hivernals ha fet que posem els dos dies junts.

Fondària Temperatura Salinitat

08/02/2011

0 ---------12,64---------- 37,96
5 ---------12,63---------- 37,95
10 --------12,63---------- 37,95
15 --------12,63---------- 37,95
20 --------12,62---------- 37,95
25 --------12,60---------- 37,95
30 --------12,61---------- 37,95
35 --------12,61---------- 37,95

40 --------12,61---------- 37,95
45 --------12,61---------- 37,95
50 --------12,61---------- 37,95
55 --------12,61---------- 37,95
60 --------12,57---------- 37,96

17/02/2011

0 ---------12,33---------- 37,85
5 ---------12,36---------- 37,86
10 --------12,40---------- 37,90
15 --------12,41---------- 37,92
20 --------12,43---------- 37,93
25 --------12,43---------- 37,94
30 --------12,43---------- 37,94
35 --------12,44---------- 37,94

40 --------12,45---------- 37,95
45 --------12,45---------- 37,95
50 --------12,40---------- 37,95
55 --------12,39---------- 37,94


Com venim explicant aquests últims mesos, els perfils hivernals són molt homogenis i amb mínimes variacions entre uns dies i els altres tant en temperatura com en salinitat. Molt probablement a finals de febrer o principis de març tindrem el mínim anual de temperatura de l'aigua situat al voltant dels 12,1-12,3 ºC. 

La fondària del disc de Secchi va ser de 15 metres el dia 8 i de 17 el dia 17, fet sorprenent ja que en el primer dels dos dies teníem gairebé 10 vegades més  llum atmosfèrica que el segon, que va ser un dia molt molt nuvolós. Això ens permet veure que el dia 17 l'aigua tenia unes condicions de transparència molt millors que el dia 8. Us adjuntem un gràfic on podeu veure la comparació dels dos dies a nivell de llum. 

Si necessiteu més informació o teniu qualsevol dubte podeu contactar amb l'Escola del mar al 933843674 o a escoladelmar@badalona.cat. Per la nostra part us anirem comunicant periòdicament les dades obtingudes a mesura que anem fent els mostrejos.EXPOSICIÓ "EL VIATGE DELS SARDINALS" 01/03/2011

A partir del dissabte 26 de febrer de 2011 es pot visitar a l'Escola del Mar de Badalona l'exposició "El viatge dels sardinals".

Aquesta exposició intenta explicar com són i com naveguen els llaüts de sardinal de les nostres costes i les vivències que aporta la seva navegació. La idea neix arran d'una travessia que 4 barques d'aquest tipus van fer l'any 2009 entre la costa catalana i les Illes Balears.

Com a complement de l'exposició, el dijous, dia 10 de març de 2011, a les 19h., es farà a la sala d'exposicions de l'Escola del Mar una taula rodona amb la presència dels autors de l'exposició, on es parlarà i debatrà sobre la problemàtica de la recuperació del patrimoni marítim a les terres de parla catalana.

L'exposició es podrà veure del 26 de febrer al 20 de març de 2011. L'horari és de 11 a 14 h. tots els dies, i l'adreça:

Escola del Mar de Badalona. Rambla 37, Badalona.

Telèfon: 933843674

escoladelmar@badalona.cat

www.badalona.cat/mediambientELS CAVALLETS A RETALLS DE MAR 28/03/2011

El proper dijous, dia 31 de març de 2011, a l'Escola del Mar, i dins del cicle de xerrades "Retalls de Mar", es farà la conferència "Coneixent els cavallets de mar: què en sabem?" a càrrec de Sònia Valladares, llicenciada en biologia per la Universitat de Barcelona, investigadora de l'IIM (Instituto de Investigaciones Marinas) del CSIC i membre de l'equip del Proyecto Hippocampus del mateix centre.

En aquesta xerrada podrem conèixer diferents característiques, peculiaritats, hàbits i moltes altres informacions sobre aquests curiosos animals. Si voleu més informació podeu consultar la nota de premsa que us adjuntem.

 La xerrada tindrà lloc a la sala laboratori del centre, a la primera planta. L'entrada és gratuïta però l'aforament limitat així que us preguem màxima puntualitat.

Per a més informació podeu contactar amb nosaltres:

Escola del Mar de Badalona, Rambla 37

Telèfon: 933843674

escoladelmar@badalona.cat

 

 NOVA EXPOSICIÓ A L'ESCOLA DEL MAR DE BADALONA 10/05/2011

 

El proper dissabte 14 de maig de 2011, a l’Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona, a les 12 del migdia, s’inaugura l’exposició "1911 Sobreviure a la tempesta".
 
Aquest any es commemora el centenari del temporal que va afectar les costes catalanes el 31 de gener de 1911. Per recordar aquest tràgic succés el Museu d'Història de Cambrils ha realitzat aquesta exposició en què s'expliquen les condicions meteorològiques que van provocar la tempesta i les conseqüències que va tenir en tot el litoral del País Valencià i Catalunya.
 
Si voleu més informació podeu consultar el full informatiu de l'exposició que us adjuntem.
 
L’exposició es podrà veure a la sala d’exposicions de l’Escola del Mar fins el 15 de juny de 2011.
L’horari de visita és de dilluns a divendres de 10 a 14 h i els dijous, també de 16:30 a 19:00 h (entrada pel carrer Santa Madrona).
Dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 h (entrada per la Rambla) 
 
Per a més informació pudeu posar-vos en contacte amb nosaltres a:
 
Escola del Mar, Centre d’Estudis Marins de Badalona. Rambla, 37. 08911 – Badalona.
Tel. 93 384 36 74.
www.badalona.cat 
escoladelmar@badalona.cat


ULTIMA XERRADA DEL CICLE "RETALLS DE MAR" DE 2011 20/05/2011

El proper dijous, dia 26 de maig, al Cor de Marina de Badalona, tindrà lloc una "conversa de taverna" amb el títol "La cuina del mar" que servirà per concloure el cicle de conferències "Retalls de Mar" de 2011.

Serà una terúlia amb pescadors i experts on podrem xerrar i conèixer la cuina del mar i dels pescadors. La conversa estarà conduïda per Miquel Martí, director del Museu de la Pesca de Palamós i hi participaran Quim Marqués, cuiner, Ramon Costa, pescador de Badalona i Florian Pi, pescador de Begur.

Us recordem que excepcionalment la xerrada es farà al Cor de Marina, la Rambla 11 de Badalona, i no a l'Escola del Mar. L'aforament és limitat així que recomanem màxima puntualitat.

Per a més informació:

Escola del Mar, Rambla 37

Telf. 933843674

escoladelmar@badalona.catNOVA EDICIÓ DEL "CLEAN UP THE MED" A BADALONA 20/05/2011

El proper divendres, dia 27 de maig, tindrà lloc a les platges de Badalona una nova edició de l'esdeveniment internacional "Clean up the Med". Aquesta és una campanya que des de fa més de cinc anys, i a nivell de tota la conca mediterrània, intenta conscienciar a la societat sobre la problemàtica dels residus a les nostres costes. Les entitats, centres i associacions participants organitzen en la seva zona una activitat de recollida de deixalles a la platja i posteriorment es fa una valoració del tipus i abundància de cada residu trobat i es proposen possibles mesures correctores que minimitzin aquesta problemàtica.

A Badalona, l'Ajuntament de Badalona participa en aquesta campanya a través de l'Area de Medi Ambient i l'Escola del Mar. Hi participaran diversos centres educatius de la ciutat i els alumnes s'encarregaran de la recollida i anàlisi de les deixalles trobades.

En motiu d'aquest esdeveniment les platges de Badalona deixaran de ser netejades a partir del dia 24 fins al dia 27 de maig.

Si voleu més informació:

Escola del mar, Rambla 37.

Telf. 933843674

escoladelmar@badalona.catNOVA EDICIÓ DEL "PROJECTE ALGUER DE MATARÓ" 23/05/2011

El proper diumenge, dia 29 de maig, tindrà lloc la primera sessió de la campanya del 2011 del "Estudi de l'Alguer de Mataró".

Aquest és un projecte iniciat fa gairebé 15 anys que s'encarrega de l'estudi de la praderia de Posidonia oceanica que es troba davant la costa de la capital del maresme. Consta de tres estacions, la tercera estrenada tot just l'any passat a Cap Sa Tira, i el dia 29 es farà el mostreig de l'estació II, situada aproxiamdament a uns 18 metres de fondària. El més destacable d'aquesta activitat és que es fa integrament amb voluntariat fet que li dona un valor afegit i la converteix en una de les activitats de voluntariat ambiental marí més antigues del nostre país.

La realització d'aquesta campanya és fruit de la col·laboració de distintes institucions: Ajuntament de Badalona a través de l'Escola del mar, l'SPAS de Mataró, Ajuntament de Mataró, Blaumar, Universitat de Barcelona, Museu de Mataró i la Confraria de pescadors de Mataró.

Si voleu participar en l'edició d'aquest any heu de contactar amb Blaumar, tf. 937904522.

Si voleu més informació podeu contactar amb l'Escola del Mar, Rambla 37, tf. 933843674, escoladelmar@badalona.cat

Us adjuntem per si us és d'interès l'informe de la campanya de 2010. Li hem tret algunes fotografies per evitar un tamany d'arxiu excessiu. Si teniu qualsevol dubte sobre aquest informe també podeu contactar amb l'Escola del Mar

 

 TASQUES DE MANTENIMENT AL PONT DEL PETROLI 25/05/2011

El proper dijous, dia 26 de maig, es procedirà a fer treballs de manteniment dels equips oceanogràfics submergits al Pont del Petroli. Aquest fet impedirà temporalment la recepció de dades en temps real de les dades de corrent, temperatura i salinitat fins a la reinstalació dels equips.

Discolpeu les molèsties que aquest fet us pugui causar.

Per a més informació podeu contactar amb info.pontdelpetroli@upc.eduNOTA DE PREMSA DE L'ALGUER DE MATARÓ 30/05/2011

Com ja us vam avançar el passat diumenge dia 29 de maig es va fer una nova edició de l'estudi de l'alguer de Mataró, concretament a l'estació II, la més fonda. La jornada va transcorrer sense incidències i la majoria de les tasques es van poder acabar tot.

Aprofitant l'esdeveniment us adjuntem la nota de premsa que informa de les conclusions extretes dels treballs fets durant el 2010. També trobareu en aquesta nota una comparativa de dos imatges de la mateixa barra de l'estació I, la menys fonda. La primera correspon a la tardor de 2008 mentre que la segona data de la mateixa època al 2010. Com podreu comprovar les diferències justifiquen les preocupacions expresades en el comunicat adjunt.

Si voleu més informació podeu contactar amb l'Escola del Mar, Rambla 37, tf. 933843674, escoladelmar@badalona.cat

 FESTA DEL MAR A BADALONA 01/06/2011

El proper diumenge, dia 5 de juny de 2011, tindrà lloc a badalona la "Festa del Mar", emmarcada dins de la celebració del "dia internacional dels mars i els oceans".

En aquesta ocasió hi haurà tres espais diferents on realitzar activitas.

A la Rambla hi haurà diferents tallers com el de corderia, biodiversitat marina, maquillatge marí, de pesca o  fòssils marins entre d'altres. A més l'Escola del mar estarà oberta amb visites guiades a l'exposició "1911. Sobreviure a la tempesta" i a l'aquari a part d'oferir el taller de plàncton.

A la platja dels pescadors hi haurà un seguit d'activitats relacionades amb el mar organitzades per Decathlon.

Al Port de Badalona es podrà visitar el vaixell "Ciutat de Badalona" i diverses entitats de la ciutat oferiran la possibilitat de fer pràctiques relacionades amb el món de la vela, el rem i el submarinisme. També hi haurà una mostra d'arts de pesca i de feines relacionades amb la pesca artesanal.

La festa començarà a les 10h30 del matí. Hi haurà un trenet que unirà la zona del Port amb la de la rambla.

Us adjuntem el tarjetó d'aquesta festa.

Per a més informació podeu contactar amb Escola del Mar, Rambla 37. Tf. 933843674. escoladelmar@badalona.cat

Us hi esperem a tots.

 

 INTERRUPCIÓ DE LES DADES METEOROLÒGIQUES 08/06/2011

Durant el dia d'avui, dimecres 8 de juny, s'ha procedit a fer un tall de corrent de la línea que alimenta els sensors del Pont del Petroli. Com a conseqüència les dades meteorològiques no estaran disponibles online durant algunes hores. S'espera que aquesta mateixa tarda o demà al matí es recuperi el subministrament i per tant torni a estar disponible la informació.

Disculpeu les molèsties.DADES OCEANOGRÀFIQUES NOVAMENT ON LINE 12/07/2011

El proper dijous, dia 14 de juliol, s'instal·laran de nou els sensors oceanogràfics al Pont del Petroli, després de les tasques de manteniment que s'hi han efectuat. Així doncs, si tot va bé i no hi ha cap problema, el mateix dijous o el divendres 15 tornaran a estar disponibles les dades a la pàgina web www.pontdelpetroli.org.

Si hi ha qualsevol contratemps us mantindrem informats.INCIDÈNCIA AMB UN DELS SENSORS 13/10/2011

Degut a problemes tècnics, un dels sensors oceanogràfics, concretament el que subministra les dades de conductivitat i temperatura, resta fora de servei. Tan aviat com sigui possible es procedirà a resoldre la incidència i restaurar el servei de publicació de dades en temps real.

Disculpeu les molèsties que aquest contratemps us pugui ocasionar.INSTAL·LACIÓ DE NOUS SENSORS AL PONT DEL PETROLI 09/03/2012

Avui s'ha començat a instal·lar al Pont del Petroli un equip de sensors d'onatge, corrents  i transport de sediment en suspensió per poder valorar el transport de sediment i avaluar l'evolució de la regeneració de les platges sota condicions de temporal. Aquests aparells reforcen els equips meteorològics i oceanogràfics ja existents en el Pont del Petroli des de l'any 2007.

Es tracta de l'únic estudi a nivell europeu d'aquestes cracterístiques que s'està realitzant actualment, i es desenvolupa en el marc del conveni existent entre l'Ajuntament de Badalona i la Universitat Politècnica de Catalunya. El duran a terme el Centro de Estudios de Puertos y Costas (CEPyC), el Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) i el Laboratori d'Enginyeria Marítima de l'UPC, per encàrrec de la Dirección General para la Sostenibilidad de la Costa y del Mar del Ministerio de Medio Ambiente. 

L'objectiu d'aquest estudi es pendre un seguit de mesures relacionades amb la dinàmica litoral per obtenir dades que permitin quantificar de manera precisa el transport de sediment en condicions de temporal. Aquestes dades permetran, entre altres aplicacions, avaluar l'evolució de les diferents regeneracions de platja realitzades a la costa del Maresme.

 

 

 EL PONT DEL PETROLI TANCA TEMPORALMENT 28/02/2012

El Pont del Petroli romandrà tancat des del dilluns dia 27 de febrer fins mitjans de març per duur a terme tasques de millora. Concretament es col·locaran les fustes de les escales d'accés, unes actuacions que formen part de les obres que s'estan realitzant al passeig Marítim. Durant tots aquests dies l'accés al Pont del Petroli romandrà tancat, caps de setmana inclosos.

Tan bon punt els accessos tornin a estar oberts us informaremL'ESCOLA DEL MAR TONA A OBRIR AL PÚBLIC 01/03/2012

A partir del proper diumenge dia 4 de març l'Escola del Mar tornarà a estar oberta al públic els diumenges de 11h a 14h.

De moment serà així els dies  4, 11, 18 i 25 de març així com el 1, 15, 22 i 29 d'abril.

Us hi esperem.

Per més informació podeu trucar al 9338436754 o enviar-nos un correu electrònic a escoladelmar@badalona.cat

 INAUGURAT EL NOU PASSEIG MARÍTIM DE BADALONA 17/06/2012

El passat dissabte, dia 16 de juny de 2012, es va inaugurar el nou passeig marítim de Badalona.

Aquest passeig va des del carrer de Mar fins el port, un projecte que ha transformat urbanísticament el front marítim de Badalona.

El nou passeig Marítim té una extensió de 1.200 metres i presenta dues tipologies de paviment, una de formigó a la zona interior propera a l’àmbit urbà i una altra de fusta, en contacte amb la sorra. El projecte ha inclòs la construcció de diverses passarel•les d’accés a la platja des del passeig, accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. També s'ha incorporat un carril bici.

L’extrem del passeig que connecta amb el port s’ha transformat en una gran plaça. En aquest punt s’ha introduït també una altra novetat, ja que s'ha construït una passera per connectar el passeig Marítim amb el Port. L’objectiu és que els vianants puguin anar caminant des del propi passeig fins a la punta de l’espigó del port i d’aquesta manera integrar el port dins el passeig Marítim i, per tant, també dins de la ciutat.

Una part d’aquesta obra ha estat la construcció dels col•lectors per canalitzar la sortida de les aigües pluvials al mar. Té especial importància el trasllat del col•lector de llevant al nou emplaçament sota el passeig Marítim, de manera que s’ha aconseguit alliberar una important zona de platja.

 REOBERT L'ACCÉS AL PONT DEL PETROLI 18/06/2012

Després de la inauguració del nou passeig marítim el passat dissabte, dia 16 de juny de 2012, l'accés al Pont del Petroli torna a estar obert.

Esperem que us hi acosteu i pugueu gaudir del nou passeig i aquesta singular instal·lació.XERRADA SOBRE LA POSIDÒNIA 25/01/2013

El proper divendres, 1 de febrer de 2013, a les 20h tindrà lloc a la seu de Depana la xerrada "Els alguers de Mataró" on es parlarà sobre la posidònia i l'estat de la praderia que hi ha a la costa de Mataró. 

La xerrada anirà a càrrec de Gregori Muñoz-Ramos, cap de serveis de l'Àrea de Media Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Badalona.
Per més informació podeu consultar la pàgina web de la xerrada:
 
Us hi esperem


CELEBRACIÓ DEL SALÓ D'IMMERSIÓ 06/03/2013

El proper cap de setmana, des del divendres dia 8 de març al diumenge 10, se celebra a la Fira de Cornellà el 14 Saló de la Immersió, una cita de referència i obligada per tots els aficionats al submarinisme en totes les seves versions.

Si voleu més informació podeu visitar la seva web www.salondelainmersion.comLA CÀMARA DEL PONT DEL PETROLI GUANYA EN DIFUSIÓ 06/03/2013

Des del passat mes de febrer la càmara web del pont del petroli està present a la web www.eltiempodeunvistazo.com una web especialitzada en proporcionar enllaços a càmeras web de tota Espanya. Amb aquesta col·laboració entre les dues pàgines s'aconsegueix fer una molt més gran difusió del nostre espai.UN PONT DEL PETROLI DE XOCOLATA 13/03/2013

La Pastisseria Catalunya de Badalona ha fet una recreació del Pont del Petroli en xocolata per la festivitat de Pasqua d'aquest any.

Si voleu veure-la restarà exposada a la pastisseria al carrer Sant Bru número 56 de Badalona.40è ANIVERSARI DEL SASBA 11/05/2013

Amb la voluntat de celebrar el seu 40è aniversari, la Societat d'Activitats Subaquàtiques de Badalona (SASBA) ha planificat una sèrie d'activitats per aquest mes de maig.

El matí del diumenge, dia 12 de maig, es participarà al Festival del Mar a Catalunya amb la realització de batejos submarins a la Piscina Municipal del Centre.

La tarda del dissabte, 25 de maig, a la seu del club, es realitzaran dues xerrades a càrrec del Sr. Eduard Ametlla i el Sr. José Mª Zapata.

El diumenge, 26 de maig, a les 11:30 h, 40 submarinistes realitzaran una immersió a la platja de Badalona que culminarà amb una cadena submarina al voltant del Pont del Petroli.

Si necessiteu més informació podeu informar-vos per correu electrònic a info@sasbabadalona.com, per telèfon al 670207619 o a la web del club www.sasbabadalona.com

Us adjuntem la nota premsa on trobareu aquestes activitats més detallades.

 X UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU DE CIÈNCIES 15/05/2013

De l'1 al 5 de juliol de 2013 s'impartiran a Badalona els cursos de la X Universitat Catalana d'Estiu de Ciències de la  Natura, amb la participació de l'Ajuntament de Badalona.

En aquests cursos s'impartiran xerrades i classes teòriques i sortides pràctiques de camp, i se centraran tant en l'espai litoral de la Seralada de Marina com en la façana marítima.

Us adjuntem el cartell d'aquests cursos perquè en tingueu més informació. Si teniu dubtes o necessiteu més dades podeu visitar la pàgina web www.ucecn.orgFONDEIG BOIA eOLOS 22/05/2013

La boia eOLOS que s’ha instal·lat avui al Pont del Petroli de Badalona serveix per mesurar les condicions del vent, les onades i els corrents en qualsevol ubicació marina, amb independència de la profunditat en el punt en què es realitza la mesura. Està equipada amb sondes de mesurament de corrents i onatge, i incorpora un equip basat en tecnologia LIDAR (Light Detection and Ranging), cosa que permet mesurar la velocitat del vent sobre la superfície del mar a diferents alçades. El programari que incorpora l’equip serveix per analitzar i validar les mesures que recull la boia.

Aquest sistema permet fer mesures de perfils verticals de vent que arriben fins a altures superiors als 200 metres sobre el nivell del mar, i evita la instal·lació de torres meteorològiques ancorades al fons del mar, o flotants, d’un cost fins a 10 vegades més gran que la solució desenvolupada. La boia l'ha dissenyat i desenvolupat el Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC (LIM/UPC). El grup de recerca en teledetecció RSLAB (Remote Sensing Lab) de la UPC i la Universitat de Stuttgart han col·laborat en la verificació del seu correcte funcionament.

La boia eOLOS forma part del projecte Neptune, un projecte pioner al món que realitza mesuraments eòlics al mar, i que sorgeix de la necessitat de comptar amb informació precisa i detallada sobre el comportament de vents, ones i corrents en les primeres etapes de planificació d’un parc eòlic.

Es previst que el fondeig de la boia tingui una durada d’uns dos mesos.

Els treballs pel fondeig s'han realitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Badalona i de l’Escola del Mar.

 

 DE BADALONA AL MAR DEL NORD 25/03/2015

Des del passat dimarts 17 de març Badalona es una mica mes a prop del Mar del Nord. El motiu no es altre que el fondeig de la boia de mesures EOLOS a una localització del sud del Mar del Nord propera al màstil meteorològic IJmuiden, sobre un fons d’uns 27m i a una distància d’uns 90Km de la costa d’Holanda. Es previst que per un període de sis mesos la boia estigui en funcionament en l’actual emplaçament a fi de poder disposar de prous dades com per a validar-ne el seu correcte funcionament.

 

L’esmentada boia es deriva del prototip, boia NEPTUNE, instal·lat al Pont del Petroli de Badalona entre maig i juliol del 2013. Les dades i experiència obtingudes arran de l’experiment del pantalà han estat fonamentals en el desenvolupament de la nova boia, demostrant un cop mes la vàlua i excepcionalitat del Pont del Petroli com a plataforma científica.

 

 

La boia EOLOS, actualment comercialitzada per l'empresa Eolos Floating Solutions, ha estat concebuda i desenvolupada pel LIM/UPC en el marc del projecte Neptune, finançat per KIC Innoenergy

 FORA DE SERVEI PER ACTE VANDÀLIC 23/04/2015

Des del passat 14 d'abril l’estació de mesures del Pont del Petroli resta fora de servei com a conseqüència de tot un seguit d'actes vandàlics. La sostracció de part de l’instal·lació elèctrica del Pont així com els desperfectes en altres parts de l'estació de mesura, fa ara per ara totalment impossible el seu normal funcionament. La gravetat dels desperfectes ocasionats i l'actual situació d'inseguretat, impedeix la continuïtat d’aquest projecte sense que es pugui donar cap previsió de quan es podrà reprendre.

Lamentem els inconvenients que això pugui causar, alhora que demanem la col·laboració de tots els usuaris i usuàries del Pont del Petroli per a fer difusió d'aquesta notícia a fi de que actes com aquests no es tornin a repetir.

A l'enllaç següent es mostra un recull d'imatges dels darrers desperfectes causats a les instal·lacions del Pont del Petroli.


Desde el pasado 14 de abril la estación de medidas del Pont del Petroli está fuera de servicio a consecuencia de una serie de actos vandálicos. La sustracción de parte de la instalación eléctrica del Pont así como los desperfectos en otras partes de la estación de medidas, hace por ahora totalmente imposible su normal funcionamiento. La gravedad de los desperfectos ocasionados y la actual situación de inseguridad, impide la continuidad de este proyecto sin que pueda facilitarse ninguna previsión de cuando se podrá retomar.

Lamentamos los inconvenientes que esto pudiera causar al mismo tiempo que pedimos la colaboración de todos los usuarios y usuarias del Pont del Petroli para hacer difusión de esta noticia a fin de que actos como estos no se repitan de nuevo.

 

En el siguiente enlace se muestran algunas imágenes de los últimos desperfectos causados en las instalaciones del Pont del Petroli,

 REANUDACIÓ DEL SERVEI 09/07/2015

Des d'aquest matí torna a estar activa l'estació de mesures del Pont del Petroli. Ho està de forma provisional ja que no s'han pogut resoldre encara els problemes derivats de l'acte vandàlic patit el 14 de març. Es per això que es possible que en algun moment les dades no s'actualitzin correctament. Lamentem les molèsties que això pugui suposar.

De moment només son vàlides les dades meteorològiques. Es previst que mes endavant també ho siguin les oceanogràfiques.


Desde esta mañana vuelve a estar activa la estación de medidas del Pont del Petroli. Lo está de forma provisional ya que aún no se han podido resolver los problemas derivados del acto vandálico sufrido el 14 de marzo. Por este motivo es posible que en algún momento los datos no se actualicen correctamente. Lamentamos las molestias que esto pueda suponer.

Por ahora solo son válidos los datos meteorológicos. Está previsto que mas adelante también lo estén los oceanográficos.TANCAMENT ACCÉS AL PONT 21/08/2015

L’accés al Pont del Petroli de Badalona quedarà tancat a partir del dilluns 21 de setembre durant unes dues setmanes. Al llarg d'aquest període de temps s’hi portaran a terme unes obres de manteniment.

Part dels treballs que es faran són submarins però també s’actuarà a la zona del nivell superficial del mar. A la plataforma final del Pont del Petroli s’haurà de desmuntar una part petita per millorar les connexions dels sensors submarins


El acceso al Pont del Petroli de Badalona estará cerrado a partir del lunes 21 de septiembre por unas dos semanas. Durante este período de tiempo se llevarán a cabo obras de mantenimiento.

Parte de los trabajos que se realizarán son submarinos aunque tambien se actuará en la zona del nivel superficial del mar. En la plataforma final del Pont del Petroli se tendrá que desmontar una pequeña parte para mejorar la conexión de los sensores submarinos.

 

badalona.cat/portalWeb/badalona.portal

 REINSTAL·LACIÓ SENSORS SUBMERGITS 23/09/2015

Des d'avui tornen a estar operatius els sensors submergits del Pont del Petroli,  sent accesibles de nou les dades del corrent i de la temperatura de l'aigua mesurades a l'extrem del pantalà, a una fondària de 5m sobre un fons de 11m.


Desde hoy vuelven a estar operativos los sensores sumergidos del Pont del Petroli, siendo accesibles de nuevo los datos de corriente y de la temperatura del agua medidas en el extremo del pantalan, a una profundidad de 5m sobre un fondo de 11m.FORA DE SERVEI PER NOUS ACTES VANDÀLICS 16/10/2015

Malauradament un nou acte incívic ha provocat que l'estació de mesures torni a estar fora de servei per vandalisme. Aquest cop s'han fet malbé de forma deliberada part dels equips de mesura atmosfèrics situats a la torre de balissament del pantalà. Un cop mes tant la gravetat dels desperfectes com la situació d'inseguretat que continua havent als voltants del pantalà impedeix continuar mantenint en funcionament  l'estació de mesures del Pont.

Lamentem les molèsties que això pugui supossar als usuaris i usuàries de la web.


Lamentablemente un nuevo acto incívico ha provocado que la estación de medidas se encuentre de nuevo fuera de servicio por vandalismo. En esta ocasión los desperfectos deliberados han afectado a parte de los equipos de medida atmosférica situados en la torre de balizamiento del Pont. Una vez mas tanto la gravedad de los desperfectos como la situación de inseguridad que sigue existiendo en los alrededores del pantalán impiden continuar manteniendo en funcionamiento la estación del Pont.

Lamentamos las moléstias que esto pueda suponer a los usuarios y usuarias de la web. 

 FORA DE SERVEI PER NOUS ACTES VANDÀLICS 16/10/2015

Malauradament un nou acte incívic ha provocat que l'estació de mesures torni a estar fora de servei per vandalisme. Aquest cop s'han fet malbé de forma deliberada part dels equips de mesura atmosfèrics situats a la torre de balissament del pantalà. Un cop mes tant la gravetat dels desperfectes com la situació d'inseguretat que continua havent als voltants del pantalà impedeix continuar mantenint en funcionament  l'estació de mesures del Pont.

Lamentem les molèsties que això pugui supossar als usuaris i usuàries de la web.


Lamentablemente un nuevo acto incívico ha provocado que la estación de medidas se encuentre de nuevo fuera de servicio por vandalismo. En esta ocasión los desperfectos deliberados han afectado a parte de los equipos de medida atmosférica situados en la torre de balizamiento del Pont. Una vez mas tanto la gravedad de los desperfectos como la situación de inseguridad que sigue existiendo en los alrededores del pantalán impiden continuar manteniendo en funcionamiento la estación del Pont.

Lamentamos las moléstias que esto pueda suponer a los usuarios y usuarias de la web. 

 El Vaivé de les Platges 30/06/2017

El passat 27 de juny el programa Què Qui Com del Canal 33 va emetre el capítol “El Vaivé de les Platges”, enregistrat en gran part al Pont del Petroli durant i després del temporal del Gener del 2017, que es pot visualitzar en el següent enllaç: 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/el-vaive-de-les-platges/video/5675740/


El pasado 27 de junio el programa Què Qui Com del Canal 33 emitió el capítulo "El Vaivé de les Platges", registrado en gran parte en el Pont del Petroli durante y después del temporal de Enero del 2017, que puede visualizarse en el siguiente enlace: 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/el-vaive-de-les-platges/video/5675740/

 Inici Obres Reparació Pont 30/06/2017

S’inicien les obres de reparació dels desperfectes causats pel temporal sobre la plataforma final i les baranes del Pont del Petroli. S’espera que puguin estar finalitzades abans de l’acabament de l’estiu. Mentrestant el Pont seguirà tancat al públic.


Se inician las obras de reparación de los desperfectos causados por el temporal sobre la plataforma final y las barandillas del Pont del Petroli. Se espera que puedan estar finalizadas antes de que termine el verano. Mientras tanto el Pont seguirá cerrado al público.ÚLTIMES FOTOS WEBCAM
Imatges del Pont
ÚLTIMES DADES

20/01/2020  
17:30h Local  (16:30 GMT)
 
 Velocitat mitjana del Vent
   16,4 m/s
 Direcció del Vent
   54º
 Humitat Relativa
   67 %
 Temperatura Aparent
   2,8 ºC
 Pluja Acumulada
   Pluja
   Index UV    IndexUV
 Temperatura de l'aigua    N/A
 Alçada d'ona    N/A
 Direcció d'ona    N/A
 Velocitat del corrent    N/A
 Direcció del corrent    N/A