Baldriga balear (Puffinus mauretanicus).
LLongitud: 40 cm. Amplada: 109 cm.
Les baldrigues són ocells que passen la major part de la seva vida en alta mar i només toquen terra per criar. Volen molt a prop de la superfície i sempre inclinades cap a un costat, de manera que sembla que vulguin fregar les ones amb l’ala. El dors és de color fosc i contrasta amb la part del ventre, que és més clara. Al litoral català es veuen durant tot l’any i, en cas de mal temps, s’apropen al litoral i són més fàcils d’observar. La baldriga balear és endèmica de les Balears (només cria a les Illes). És una espècie amenaçada i en perill d’extinció.
 
        Il·lustracions d’Oriol Alamany del pòster Els nostres ocells marins que forma part del llibre
        Alas en la mar (escrit per Carles Carboneras) de la col·lecció Norai editada per L’escola del
        mar.